Választás

Sportnyelven szólva Somogyban 6-0-ra nyert a Fidesz. Vagyis mind a hat egyéni választókerületben 50 százalék feletti eredményt ért el, tehát a párt valamennyi jelöltje bejutott a parlamentbe. Így Somogyban lezárult a 2010. évi országgyűlési választás. A megyében sehol sem lesz második forduló.

A választások estéje botrányba fulladt a kampánycsend meghosszabbítása miatt. Ezt este tíz után oldotta fel az Országos Választási Bizottság. Az ország több pontján órákig kellett sorban állniuk azoknak, akik nem a lakóhelyükön szavaztak. Őket ugyanis csupán egy szavazókörben fogadták.

Ez a szabályozást 2007-ben hozta az önkormányzati minisztérium. Kéki Zoltán, a kaposvári választási iroda vezetője szerint nem lehet nem hozzáértő módon szabályozni egy olyan fontos kérdést, mint a választási eljárás, márpedig az igazolással kapcsolatos szabályozás teljesen elhibázott. - Ezt tudtuk előre és jeleztük, de nem figyeltek a felhívó szavunkra.

Somogyban legfeljebb fél órát kellett várni.

- Arra hivatkoztak, hogy azért megy lassabban, mert fel is kell venni a névjegyzékbe, de ez így nem igaz, mert csak azt kell felvenni, aki nincs rajta, hiszen a legtöbbjük rajta van - magyarázta Vörös Tamás, a területi választási iroda vezetője. - Aki korábban kérte, automatikusan fel is vették, ahova átjelentkezett szavazni, a névjegyzékbe.

Kaposváron többen mentek szavazni, mint az országos átlag. A somogyiak viszont ismét valamivel kevesebben járultak az urnákhoz. Somogyban jóval többen szavaztak a Fideszre, mint az országos átlag. A Jobbik több mint két, az LMP pedig egy százalékkal kevesebbet kapott a megyében.  

A politológusok a Kapos TV vasárnap esti élő műsorában úgy értékelték az eredményeket: a társadalomnak elfogyott a türelme, ezért változott a politikai paletta.

- Ez egy jelzés a politikai elitnek, hogy egyre gyorsabban fognak cserélődni a parlamentben a pártok. Egyre gyorsabban fognak amortizálódni, amelyek nem képesek innovatív megújulásra - fogalmazott Návai Zoltán.

A nagyarányú győzelem nagy munkával is jár, érvelt másik politikai elemzőnk.

- A Fidesz most behúzódott egy centrum pozícióba, közel hárommillió ember a Fideszre szavazott valószínűleg - hangsúlyozta Németh Attila politológus hallgató. - Ezt a hárommilliós bázist nagyon nehéz lesz úgy egyben tartani, hogy különféle emberek a liberálistól a megrögzött konzervatívokig tényleg beletartoznak ebbe a bázisba.

Somogyban lezárult az országgyűlési választás. A megyében sehol sem lesz második forduló.

Kapcsolódó szavazás

Mi a véleménye a választás első fordulójáról?


Az Országos Választási Bizottság a "győztese" a választásnak. (26)

Egyértelmű volt a végeredmény, előre lehetett látni. (177)

Meglepődtem a végeredményen, a JOBBIK győzelmére számítottam. (21)

Meglepődtem a végeredményen, az MSZP győzelmére számítottam. (14)

Nem érdekel, nem szavaztam. (17)

Címkék: Jobbik, Németh Attila, Országos Választási Bizottság, Politika, Návai Zoltán, Vörös Tamás, Kéki Zoltán, OVB, LMP, Választás 2010, Fidesz, MSZP, választás