25 olyan egyéni választókerület van a második fordulót rendező 57-ből, ahol az első fordulóban 10 százaléknál kisebb különbséggel nyert az első helyezett, vagy pedig a második és a harmadik helyezettnek együtt legalább annyi szavazata van, mint az első forduló nyertesének - írja az RTL Klub online.

Az 57 körzetből mindössze egy van - Budapest 20.-as - ahol nem a Fidesz-KDNP jelöltje áll az élen az első forduló után, itt Tóth József szocialista jelölt vezet, 8 százalékkal megelőzve Spaller Endre fideszes jelöltet.

Négy olyan választókerület van, ahol a fideszes induló 10 százalékkal kisebb különbséggel előzte meg a szocialista indulót. A legszorosabb a verseny Budapest 19. választókerületében, ahol Szalay Péter (Fidesz) kevesebb mint 2 százalékkal kapott több szavazatot Szanyi Tibornál (MSZP). Budapest XI. kerületében Simicskó István (Fidesz) 6 százalékkal előzte meg Molnár Gyulát (MSZP).

A másik két ilyen választókerület Szegeden van: a megyei 3. választókerületben Botka László (MSZP) 7 százalékkal maradt alul Bohács Zsolt Józseffel (Fidesz) szemben, itt a harmadik a Jobbik jelöltje 11,6 százalékkal. Szintén Szegeden de az egyes választókerületben Bodó Imre több mint 9 százalékkal több szavazatot kapott, mint Újhelyi István, itt a harmadik, a Jobbik jelöltje szintén 11 százalék felett kapott.

Két olyan egyéni körzet van, ahol a második fordulóba bejutott egy független jelölt is. Az egyik a Pest megyei 2-es (Vác), ahol Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz) nyert 37,79 százalékkal Jakab Zoltán Attila (MSZP, 22,43 százalék) előtt, a harmadik pedig a független Bethlen Farkas 16,7 százalékkal.

A másik ilyen kerület Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as kerülete (Edelény), ahol egyedüliként négy jelölt is elérte a második fordulóhoz szükséges 15 százalékos eredményt múlt vasárnap. Itt is a fideszes jelölt - Daher Pierre - vezet (36,54 százalékkal, a volt fideszes Molnár Oszkár függetlenként 24,14 százalékkal lett második, a jobbikos Miklós Árpád 19,13 százalékkal a harmadik, és még az MSZP-s Gúr Nándor is bejutott a második fordulóba 18,7 százalékos eredményével.

Érdekesség, hogy 16 olyan választókerület van - nagyrészt Borsodban és Hevesben - ahol a második-harmadik helyen végzett Jobbikos és MSZP-s jelölteknek együtt több szavazatuk van az első fordulóban győztes fideszes indulóknál. Ebből a 16 kerületből egyébként 9-ben a Jobbik végzett a második helyen és csak 7-ben az MSZP.

Címkék: választás 2010, politika