A frissen megválasztott képviselők azt mondták: eljött a cselekvés ideje. Az MSZP-sek ennek ellenére büszkén vállalják az elmúlt négy évet. A parlamentbe bejutott Jobbik és az LMP pedig a két nagy párt vetélkedésének tudja be saját sikerét.

A Fidesz szimpatizánsok egy étteremben kísérték figyelemmel a választási híreket. Órákat vártak az eredményre. Aztán 11 óra után megérkezett a két frissen megválasztott képviselő is, Heintz Tamás és Gelencsér Attila.

65 év után végre ismét a polgári oldal képviselheti az ország érdekeit - kezdte beszédét Heintz Tamás. Tanultunk a szocialisták hibájából. Mert ők azt a legnagyobb hibát követték el, hogy nem figyeltek azokra, akik megválasztották őket - mondta a fideszes politikus. - Ezt a hibát többet Magyarországon egyetlen magára adó párt sem követheti el.

Gelencsér Attila kijelentette: az emberek egyértelműen a változásra szavaztak, ő pedig visszamegy hozzájuk, mind a 67 településre. - Egy idős emberhez bementem kampányom során, a következőket mondta: ha megválasztanak fiam, arra az esetre mondom neked, hogy elég volt az ígérgetésekből, dologidő van.

A választásokat a stúdióban is figyelemmel kísértük. Az MSZP megyei listavezetője azt mondta: az eredményekben benne van a szocialisták hibája, de szerinte a mások által gerjesztett rossz hangulat is.

- A szocialista párt az előrejelzések alapján is megerősítve, a második pártként kell, hogy szolgálja a demokráciát, a fejlesztéseket, és én magam is büszkén gondolok vissza erre az elmúlt négy esztendőre - magyarázta Kolber István, az MSZP megyei elnöke.

A Jobbik képviselője szerint nemzeti pártra van szükség, ezért ekkora a párt támogatottsága.

- A Fidesz nem azért erősödött meg, mert jól végezte dolgát, hanem mert az MSZP meggyengült, sőt úgy vélem, hogy a Jobbik nem tudott volna felnőni, ha a Fidesz igazából nemzeti érdeket képviselt volna - érvelt Futó Tibor, a Jobbik képviselőjelöltje.

Az LMP szerint is azért tudott a párt annyira megerősödni, mert a választóknak elegük lett a politikai palettából.

- Ez a 7,5%-os felhatalmazás szerintem elegendő ahhoz, hogy tényleg tudjunk érdemben tenni a következő parlamentben azért, hogy legyen más a politika - tette hozzá Langmár Gergely, az LMP képviselője.

Az LMP azt reméli, annyi képviselőjük jut a parlamentbe, hogy frakciót tudnak alapítani.

Kapcsolódó szavazás

Mi a véleménye a választás első fordulójáról?


Az Országos Választási Bizottság a "győztese" a választásnak. (26)

Egyértelmű volt a végeredmény, előre lehetett látni. (177)

Meglepődtem a végeredményen, a JOBBIK győzelmére számítottam. (21)

Meglepődtem a végeredményen, az MSZP győzelmére számítottam. (14)

Nem érdekel, nem szavaztam. (17)

Címkék: Langmár Gergely, Futó Tibor, Heintz Tamás, Gelencsér Attila, Kolber István, választás 2010, Jobbik, LMP, MSZP, Fidesz, választás, politika