Orbán Viktor (Fidesz)

„Életem legnagyobb feladata előtt állok” - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje pártja választási központjában vasárnap késő este; úgy értékelte: a magyar emberek a választás első fordulójának napján ítéletet mondtak, legyőzték a reménytelenséget. Hozzátette: a következő kormány megalakításához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll. Kijelentette: az emberek 2010-ben ítéletet mondtak egy kudarcot valló korszak felett. „Ez a győzelem nem a Fideszé, ez a győzelem az önöké, ez a győzelem Magyarországé” - fogalmazott. Magyarország munkát, rendet, biztonságot akar - értékelte Orbán Viktor, hozzátéve: ez a feladat megoldható, de ehhez szüksége van kivétel nélkül minden magyar emberre.

A szikár és prózai tény úgy hangzik: ezt a választást megnyertük - fogalmazott, hozzátéve: „nem egy szokványos választást nyertünk meg, ne féljünk kimondani, ne ijedjünk meg a szavak jelentésétől és komolyságától. Ez a választás egy történelmi választás volt”.

Az eredmények azt mutatják, az emberek gyors, mélyreható, megrendítő változást akarnak - mondta Orbán Viktor.
(MTI)

Mesterházy Attila (MSZP)

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje az országgyűlési választások első fordulójának éjszakáján, budapesti sajtótájékoztatóján megköszönte minden magyar választópolgárnak, hogy részt vettek a választásokon. Külön köszönet illeti azokat, akik az MSZP-t támogatták. Gratulált továbbá az összes pártnak, aki bekerült a Parlamentbe.

A magyar választók leváltották az MSZP által támogatott kormányt, fogalmazott a politikus. Új időszak jön, máshogy kell politizálni. Az MSZP az ellenzék legerősebb pártja lesz, ezzel a felhatalmazással élni is fognak majd, közölte Mesterházy.
Mesterházy Attila azt kérte telefonon Orbán Viktortól gratulációja után, hogy ne a nemzet megosztására használja fel felhatalmazását, hanem arra törekedjen, hogy mindenki miniszterelnöke legyen és egységet kovácsoljon.

Az MSZP a második legnagyobb erő a parlamentben, a dilemma tehát megszűnt. Éppen ezért Mesterházy bárhol, bármikor várja Orbánt miniszterelnöki vitára, hogy összemérjék programjukat, melyet eddig a Fidesz vezére elkerült.

Az első forduló a kormányról szólt, hogy kinek akarnak kormányzati felhatalmazást adni a szavazók, míg a második azonban az ellenzékről fog szólni, hogy milyen erős demokratikus kontroll lesz, fogalmazott a szocialista politikus. Akik azt akarják, hogy az ellenzék erős legyen, Orbánnak ne legyen teljhatalma, azoktól Mesterházy azt kéri, szavazzanak az MSZP-re, az embereket az összefogásra szólította fel.

A következő két hétben az MSZP feladata egyértelmű. Jóval több jelölt maradt állva, mint amire számítottak, ezért ezekben a választókörzetekben az MSZP még egyszer hangsúlyozni fogja elveit, elképzeléseit és erősen fognak kampányolni a fordítás és a demokratikus kontroll érdekében.

Mesterházy azt is vállalta és ígérte, hogy eljön az értékelés időszaka melynek eredménye az új magyar demokratikus baloldal felépítése lehet.

Vona Gábor (Jobbik)

A Jobbik első embere úgy kezdte a beszédét, hogy tragikus és felháborító, ahogy várni kellet az eredményeket. Abszurdnak tartotta, hogy Európa közepén megtörténhetett olyan, mint ami 2010-ben, Magyarországon a választások estéjén. Joggal dühösek, és becsapottak a választók, főleg, ha a pártok adatbázisokban rögzítik őket.

Egyértelműen siker Vona szerint, hogy egy év alatt megduplázta szavazói számát a párt. Komoly meghatározó erő lesz az Országgyűlésben a Jobbik. A nemzeti oldal számára, a nemzet áttöréseként fog bevonulni a történelembe ez a nap. Vona elmondta, hogy jobb eredményre számítottak és sajnálatos, hogy az MSZP megelőzése nem sikerült.

Továbbra is a magyar emberek kétharmada jobbikos, csak még nem mindenki tud róla - emelte ki Vona.

Az áttörés szerinte azt jelenti, hogy ilyen sikereket értek el óriási ellenszéllel szemben. Az SZDSZ-t és MDF-t végérvényesen eltakarítottuk a közéletből - emelte ki. Az MSZP koporsójába még nem vertük be az utolsó szöget, de Vona szerint ez is hamarosan, néhány hónapon, éven belül be fog következni. Szerinte semmi sem úgy fog menni, ahogy az elmúlt 20 évben volt, mert ott lesz a Jobbik, aki oda figyel a többi pártra.

Vona is kiemelte, hogy minden jó törekvést támogatnak, de amik megnyomorítanák társadalmunkat és nemzetünket, azok elé betonfalat emelnek.

Vona Gábor köszönetet mondott az összes segítőnek, és megígérte, hogy meg fogják hálálni. Megköszönte a szavazatokat.

Győzelemre születtünk, minden egyes nap erősebb leszünk, amíg el nem jutunk a végső győzelemig - zárta beszédét.
(szentkoronaradio.com)

Schiffer András (LMP)

Köszönöm Magyarország – kezdte a beszédét Schiffer András és elmondta, hogy úgy tűnik, hogy a csoda bekövetkezett: a Lehet Más a Politika történelmet írt. Nemcsak bekerültek a parlamentbe, de felülmúlták a közvélemény-kutató cégek várakozásait is.

Először is az aktivistáinak mondott köszönetet, hogy még az egzisztenciájukat is kockáztatva a semmiből felépített egy új pártot. Elértek egy olyan eredményt, amellyel visszavonhatatlanul felkerültek a politikai térképre - mondta Schiffer András. Kiemelte, hogy ezeknek az aktivistáknak ez volt az első kampányuk, több mint 90 százalékuk nem vett részt a pártpolitikában. Ugyancsak megköszönte a kampánycsapatnak, hogy ilyen szerény infrastruktúrával és anyagi forrással ilyen szép eredményeket ért el.

Dávid Ibolya (MDF)

Az országgyűlési választások első fordulója eredményének ismeretében Dávid Ibolya vasárnap késő este bejelentette, hogy lemond az MDF elnöki posztjáról. Dávid Ibolya azt mondta, "súlyos vereségnek" tartja a pártja által elért eredményt, amelyet a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonított. Mint fogalmazott: az elmúlt két hónapban nem beszélhettek programjukról, nem vidéki utakra jártak, hanem beadványokat írtak. Arról is beszélt, hogy csalódottak; nem csak az objektív körülmények miatt érték el ezt az eredményt, hanem ők is hibát követtek el. "Én magam a saját felelősségemet is elismerem" - mondta, majd bejelentette lemondását.
(MTI)

Címkék: Jobbik, MDF, Választás 2010, LMP, politika, Fidesz, MSZP