Orbán Viktor

Az országgyűlési választások első fordulója az irányról szólt, merre menjen Magyarország, legyen-e változás; a második forduló az egységről szól. Minél nagyobb az egység, annál közelebb a siker - mondta Orbán Viktor. Úgy látja, vasárnap az is kiderült, hogy a magyar demokrácia stabil, jól vizsgázott, megvédte saját magát - olvasható a fidesz.hu-n. Mint mondta, ilyen gyalázatos kormányzati teljesítmény, fájdalmas kormányzati évek után, amelyet az ország maga mögött tud, nagy teljesítménynek tartja, hogy a magyarok a demokrácia mellett szavaztak. "Úgy döntöttek a kormány menjen, a demokrácia pedig maradjon" - fogalmazott.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón a választás első fordulójában történt "szavazatszámlálási malőrről" megjegyezte, több mint szegénységi bizonyítvány, hogy oda jutott az ország 2010-re, hogy már a szavazatokat sem tudja összeszámolni. A tegnap este történtek azt mutatják, hogy Magyarország szétesett, szétcsúszott, a működésképtelenség határára sodródott.

A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje újságírói kérdésre válaszolva, miszerint mikor alakulhat meg az új kormány, elmondta, a magyar alkotmányosságnak van egy rendje, amelyet tiszteletben kell tartani. Egyrészt még senki sem kérte fel kormányalakításra, másfelől a választás még nem zárult le, ezért kormányról beszélni "illetlenség, neveletlenség".

A párt elnöke nyilatkozott a kétharmad kérdéséről is. Mint mondta, egy ország három harmadból áll. Az a politikus, aki kétharmadra törekszik, nem tud figyelni az egész országra. Kifejtette, hogy vannak olyan fontos ügyek, amelyekhez egység kell. Ilyen például a kisebb parlament, az önkormányzati szintek kérdése vagy az elszámoltatás.

Címkék: politika