A lövöldözés több szemtanúja is úgy vallott, hogy az egyetemista a néhány perces lövöldözés közben mindvégig nyugodtnak, határozottnak és megfontoltnak tűnt.

G. Ákos egyetemi hallgató a vád szerint 2009. november  26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztolyával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves asszisztenst.

A vád szerint G. Ákos előre kitervelte a gyilkosságot, készült rá, a visszahúzódó fiúnak korábban többször volt konfliktusa a csoporttársaival, és fenyegető kijelentéseket is tett. Az ügyész perbeszédében életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta G. Ákosra. Tárnoki Olga azt kérte, hogy a férfi legkorábban 30 év múlva kerülhessen feltételesen szabadlábra. Azt mondta, hogy e súlyos büntetést a Magyarországon példátlan cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya indokolja.

A portál beszámolója szerint G. Ákos több volt egyetemi csoporttárs is megjelent a tárgyaláson, azok közül, akik ott voltak a lövöldözés helyszínén. A vádlottat kommandósok kísérték a tárgyalóterembe. Az ügyésznő a vádlottat jó tanulónak jellemzte, akinek komoly beilleszkedési nehézségei vannak, nem volt sok barátja, korábban sem, baráti társasága nem volt. Szerinte az is jellemző volt, hogy a vádlott, és új, gyógyszerészhallgató csoporttársai közt nem alakult ki semmilyen kapcsolat, a volt csoporttársak egyöntetű véleménye szerint erről csak G. Ákos tehetett.

Az ügyésznő a vádlott rasszista, idegenellenes, antiszemita megnyilvánulásait, megjegyzéseit is felsorolta, amelyekről a volt egyetemi csoporttársak közül többen is beszámoltak a bíróság előtt. Többször is érdeklődött a vádlott arról a volt csoporttársak tanúvallomása szerint, hogy mindenki ott lesz-e a lövöldözés napján a teremben, erről ugyancsak többen beszámoltak, valaki azt is megjegyezte, hogy furcsállta is, miért érdeklődik erről, hiszen korábban tudomása szerint erről sosem kérdezősködött. Dr. Tárnoki Olga azt is kiemelte, hogy az egyetemi lövöldöző vélhetően korábbi vélt vagy valós sérelmeiért kívánt megtorlást venni 2009 novemberében, a pécsi egyetem biofizikai intézetében.

A tragikus események több szemtanúja is úgy vallott, hogy G. Ákos a néhány perces lövöldözés közben mindvégig nyugodt, határozott, megfontolt, céltudatos volt, vagy legalábbis határozottan ilyennek tűnt. Ugyancsak erről szólt korábban az a takarítónő is, akit már a tanteremből kijövet lőtt meg.

A pécsi egyetemi lövöldözőt, G. Ákost a bíró életfogytiglanra ítélte. 30 év után szabadulhat. Ebből kettőt már leült. Az ügyész tényleges életfogytiglan kiszabását kérte.

Forrás: origo.hu, bama.hu

Olvassa el a témában korábbi cikkeinket!

elnapolt tárgyalás

a vádemelésről

a vallomásról

a tanúk meghallgatásáról

korábbi videók!

 

Címkék: lövöldöző, várható, pécsi, Pécs, ítélet, kék hírek