"Azért vagyunk most itt, hogy ezt a kaposvári beruházást fókuszba állítsuk, amelynek elsősorban egy okosipari profilja lesz, tehát arra készülünk, hogy az itt megvalósuló beruházás az valóban ebben az intenzív feljesztési időszakban a magasan hozzáadott értéket képviselő iparágak fejlesztésével fog majd létrejönni és megvalósulni" - mondta el egy mai sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter, Varga Mihály.

A park nagyban segíti majd a térségben a hozzáadott értékre alapozó technológiákat, ami nagyban növelheti Kaposvár gazdasági erejét is - tette hozzá Szita Károly polgármester: "Arra törekszünk, hogy városunk az ország tíz legfeljettebb települése közé kerüljön. Azt szeretnénk, hogy még több munkahely jöjjön létre a térség javára és magasabbak legyenek a munkabérek."

A beruházásnak három fő iránya lesz: a környezetvédelem, az építő- és a védelmi ipar. Mindeközben a felsőoktatás is nélkülözhetetlen szerepet játszik majd itt - húzta alá az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Hankó Balázs: "Ambiciózusak vagyunk, mert azt mondjuk, hogy 2030-ra Magyarország legyen Európa tíz leginnovatívabb országa között. Illetőleg legyenek olyan egyetemeink, amelyek a világ TOP 100, vagy Európa TOP 100 közé kerülnek. Ehhez pedig a recept nem más, a magyar modell nem más, mint, hogy még inkább összekapcsoljuk a felsőoktatási intézményeket a gazdaság és az ipar szereplőivel, az innovációval és az adott térség érdekeivel, értékeivel." 

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg az Óbudai Egyetem rektora, prof. dr. Kovács Levente is: "A tudományba és az innovációba fekteti az állam azokat a forrásokat, amiket egyébként a modellváltásnak az alapjait jelentik és amelyek alapján az Óbudai Egyetem is elkötelezte magát, hogy ezeket az eredeményeket kamatoztatja. Így aztán a science park alapvetően egyik oldalról tudás alapra épít, vagyis a tudományosságot erősíti, másik oldalról pedig próbálja az innovációs potenciált erősíteni."

A 15 milliárd forintos beruházás kiviteli tervei ez év végéig készülnek el, ezután írják majd ki a közbeszerzési eljárást. A kivitelezésnél elsősorban a helyi cégek részvételére számítanak a döntéshozók.

Címkék: innováció, tudomány, kutatás, ipar, bér, oktatás, munkahely, egyetem, fejlesztés, gazdaság, Kaposvár