null

Hol láthattad ezt a kifejezést? 

Leginkább ott, ahol kerítésrendszereket, teraszburkolatokat, vagy más hasonló megoldásokat építettek be valahova. A WPC ugyanis egy olyan burkolóanyag, ami akár kisebb vagy nagyobb forgalmú kültéren is használható. Habár elsősorban kisebb, családi házas felhasználáshoz láthattad többször, azonban mégis vannak olyan típusok, amelyek alkalmasak a nagyobb igénybevétel elviselésére is. Nézd meg a WPC BEAR teraszburkolat menüpontját!

Néhány éve például szóba került a szolnoki Tiszavirág híd felújítása. Az eset nagy hírverésnek örvendett a szolnoki médiában, hiszen a 2011-ben átadott híd 2022-ben már felújításra szorult. Az eredeti burkolati elemeket ekkor a modernebb WPC-re cserélték ki annak érdekében, hogy ez sokkal időtállóbb és esztétikusabb legyen. Így a bicajosok és a gyalogosok ma már gondtalanul élvezhetik a felület nyújtotta előnyöket.

Mit jelent a mozaikszó, és milyen tulajdonságai vannak az anyagnak? 

A WPC egy angol kifejezést rejt: wood-plastic composite, ami magyarul a fa-műanyag kompozit anyagot jelöli. Ezek a burkolati elemek időtállóak, magas fatartalmuknak köszönhetően pedig esztétikus fa hatású megjelenést adnak. 

Ellenáll egyébként az időjárási elemeknek is, különösen az UV-sugárzásnak, ami manapság már létfontosságú. Ráadásul nem igényel különleges kezelést és karbantartást sem, illetve nem vetemedik, és nem is korrodálódik semmilyen módon. A WPC anyagok nem csupán egyetlen terméktípust jelölnek, hiszen a tulajdonságaik attól is függnek, hogy milyen céllal használják őket. 

A dombornyomott teraszburkolati anyagok például kialakításukat tekintve már-már megtévesztésig hasonlítanak a fa felület erezetéhez. Emellett például az anyagában színezett, így a felületi karcolások kevésbé látszanak meg rajtuk. De más anyagok, mint például kerítésrendszereké, már másfajta tulajdonságokat is hordozhatnak. A két felülettípus ugyanis nem ugyanannak a terhelésnek és igénybevételnek van kitéve. 

Mi mindent lehet építeni a WPC segítségével? 

Leginkább családi házak és nyaralók kertjeinek, teraszainak a burkolatait és térelválasztó elemeit szokták WPC-ből csináltatni. Ez az anyag tehát többféle anyagszerkezettel is kialakításra kerül, ennek megfelelően akár a tulajdonságok is változhatnak. Így lehetséges az is, hogy képes a nagyobb igénybevételek elviselésére is, tehát akár közforgalmú helyeken, vagy vendéglátó egységekben is kiépíthető. 

Cikkünkben láthattad, hogy a WPC a médiában is hírértékű, hiszen egy modern, új típusú anyagról van szó. A tulajdonságai ráadásul igazán kecsegtetőek azoknak, akik a különféle szabadtéri megoldásokban gondolkodnak. Ez nem áll meg csupán a családi házaknál, hanem továbbmehet akár a nagyobb projektekre is. Te mit gondolsz erről az anyagtípusról? Mennyire fog elterjedni az otthoni kertépítés és a városfejlesztés világában?

Címkék: wpc, burkolat, reklám