null

Sok cikk született például azokról az innovatív játékokról, melyek életkortól függően segítenek fejleszteni a gyerekek bizonyos készségeit, képességeit.

Nehezen lehetne vitatkozni azzal a kijelentéssel, hogy manapság egyre több játékkal találkozhatunk, többek között a RegioJáték weboldalán is. Szinte évről évre megjelennek olyan termékek, amiket korábban még sehol nem láthattunk. Emiatt pedig a bőség zavarától azt sem tudjuk, melyikkel lepjük meg a csemeténket.

Vannak azonban olyan eszközök, amik korántsem újkeletűek – hiszen még a mi szüleink is ismerték, használták őket –, de még most is nagyon divatosnak számítanak. Ezek közé tartozik többek között a diavetítő gép is, ami működési elvét tekintve olyan, akárcsak a régebbi modellek, csak kinézetben újult meg az évek alatt.

Mai írásunkban erről az eszközről, illetve a használatának előnyeiről fogunk egy kicsit bővebben is beszélni.

Röviden a diavetítés történetéről

Ha a diavetítés történetét szeretnénk megismerni, akkor egészen az 1800-as évekig kell visszamennünk az időben, amikor is az olyan eszközök tették lehetővé a diafilmek vetítését, mint a magic lantern és a sztereoszkóp.

A magic lantern – azaz a varázslámpa – már a 17. században is ismert volt, de igazán csak az 1800-as években vált népszerűvé. Ebben az időben sikerült olyan fejlesztéseket eszközölni ugyanis, amik lehetővé tették a képek minőségének, részletgazdagságának javítását.

Az eszköz használata nagyon kedvelt volt a különböző intézményekben, különösen az oktatásban volt elterjedt, a gyerekeknek vetítettek tanulást segítő, illetve szórakoztatási célzattal készült anyagokat.

Miért jó, ha diafilmeket vetítünk a gyerekeknek?

A diafilmek vetítésének számos jótékony hatása van, de mi most mind közül azt emelnénk ki, hogy a segítségükkel levetíthetjük csemetéink számára a régebbi mesefilmeket.

Ezek még sokkal egyszerűbb képi világgal, cselekménnyel rendelkeztek, aminek köszönhetően a gyerekek könnyebben megérthetik őket. Ráadásul sok-sok értékes tanulságot mutatnak be szórakoztató formában, amik a későbbiek során garantáltan meghatározóvá válik az értékrendjükben, amikor felnőnek.

Milyen diafilmek közül választhatunk?

Ha időt szánunk arra, hogy jobban is elmélyedjünk a diafilmek kínálatában, akkor láthatjuk, hogy nagyon sokféle közül választhatunk. Ott van például a Piroska és a farkas, a Vizipók csodapók, az Óz, a nagy varázsló, a Holle anyó, a Bambi, a Brémai muzsikusok és más, igazi klasszikusnak számító mese, amikből kedvünk szerint válogathatunk. 

Látható tehát, hogy bár a diavetítő gép nem egy újkeletű találmány, még a 21. században is érdemes használni, hogy különböző diafilmeket vetítsünk a gyermekeink számára. A segítségükkel a csemetéink meg tudják nézni a régebbi mesefilmeket is, amiken mi is felnőttünk, és amik számos értékes tanulságot adnak át szórakoztató, illetve könnyen érthető formában.

Címkék: régió játék, reklám