null

A prevenció jelentősége megkérdőjelezhetetlen

Nem lehet megúszni a kérdést, hogy hogyan támogassuk már gyerekkorban az egészséget, hiszen minden egyes döntésünk hatással lesz arra, hogy később, felnőttként milyen állapotnak örvend majd. A helyes mozgásszervi fejlődés egyik sarkalatos pontja a cipőválasztás lesz. Egy egyedi Batz talpbetéttel pedig többféle problémát is orvosolhatunk idejében. De ne vágjunk a közepébe, kezdjük a történetet az elején!

A csecsemőnek nem kell cipő?

A legkisebbek lábára is gyakran kerül már kiscipő, de ezek még kocsicipőnek is nevezett, elsősorban utazásra használt darabok. A céljuk, hogy melegen tartsák a lábakat, így inkább zokniként funkcionálnak, éppen ezért lényeges, hogy puhák legyenek, és ne befolyásolják semmilyen szempontból az aprócska talpak fejlődését.

Amikor a picik először felállnak, a szülők gyakran ijedten veszik észre, hogy a lábfejek másképpen állnak: jellemzően befelé dőlnek a sarkak, így a boka elhelyezkedése is eltérő a felnőttéhez képest. Ilyenkor nem kell megrohamozni a gyerekorvost azonnali beutalót követelve az ortopédiára, ugyanis ez normálisnak számít, nem eltérésről van szó. Az ok, hogy még nem alakultak ki az egyensúlyozáshoz és a talpboltozathoz is nélkülözhetetlen izmok. Bizony! Mókásan hangzik, de a talpnak is izmosodnia kell.

Amíg a kicsi a lábujjaival szinte kapaszkodik a talajba, begörbítve azokat, addig jobban tesszük, ha nem kényszerítjük cipőbe. Helyettesítsük tapadós talpú zoknival, vagy talp nélküli puha cipőcskével, így elkerülhető a felfázás, illetve a higiéniát is jobban megőrizhetjük.

Jár a baba jár, mint egy kiskirály…

Sok babánál csak másfél évesen, de gyorsabb mozgásfejlődésnél akár már 10 hónaposan is megkezdődhet az önálló járás időszaka. Ilyenkor megvehetjük az első cipőcskéket, amik már legyenek valóban jók. 

Ez ebben az esetben nem feltétlenül az ár függvénye lesz, hanem inkább azé, hogy megfelel az olyan elvárásoknak, hogy masszív, de nem rideg kéreg, jó alátámasztás, rugalmas talp jellemzi, és alapanyaga szerint is természetes. Az optimális méretnek éppen akkora jelentősége van náluk is, mint a felnőtteknél. 

A talpbetét jelentősége

Ebben az időszakban még ne használjunk betétet, legalábbis olyat ne, ami emelést ad a lábfej boltozatának, ugyanis károsan hat a láb fejlődésére. A talpbetét ideje 6 éves kor körül érkezik el, ha a gyermek izomtónusa nem megfelelő. Ilyenkor keressünk fel szakorvost, és kérjünk javaslatot egy egyedi talpbetétre. 

Ez olcsóbb is a szupinált cipőkhöz képest, és nem fenyeget az a veszély sem esetükben, hogy bármilyen kárt okozzunk velük (egy túlszupinált megoldás nem pozitív, hanem negatív hatással fog járni).

Címkék: batz, reklám