A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden baleset megelőzhető. Az országos kampánynapokon túl – melyet 2012-ben június 7-én és július 26-án hajtottak végre – rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrálunk. Ma újra a Balaton déli partján elsősorban a gyalogosokat és a kétkerekű járművek vezetőit (bicikliseket, motorosokat) szólítjuk meg.

2012 nyarán heti rendszerességgel szervezzük meg a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-t, turisztikailag frekventált térségekben. Idén a Balaton déli részén utoljára egy siófoki és egy balatonlellei átjáróban a gyalogosok és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését segítik, és ellenőrzik a MÁV és a rendőrség munkatársai.

A baleseti statisztikai adatok szerint, míg 2011 júniusában és júliusában a tizenhét útátjárós baleset során nyolc személy a helyszínen életét vesztette, 2012-ben – ugyanezen időszakban, azaz a Vasútbiztonsági Roadshow ideje alatt – hét esetből kettő végződött tragédiával, hárman ugyanis már nem tértek haza családjukhoz. Az ilyen, nagyobb figyelemmel elkerülhető balesetek megelőzésére a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú szórólappal és négy, vasúti útátjáróban történt baleset bemutatásával hívjuk fel.

Helyszínek és időpont:          (térképen)      

Siófok , Sió utca                                             9-12 óra

Balatonlelle, Ady Endre utca                          13-15 óra

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, a nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében –folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. Ennek ellenére évi csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik, szinte 100 százalékban a gyalogosok illetve járművezetők figyelmetlensége miatt.

Címkék: MÁV, vasúti, Balaton, átjáró, statisztika, kék hírek