Horváth Jenő igazgató szerint zökkenőmentes volt a szervezeti átalakulás is, melynek keretében az önkormányzati tűzoltóságok állami irányítás alá kerültek, ez mintegy 300 embert érintett Somogyban.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012. első félévében megújult jogszabályi környezetben, új szervezeti struktúrában teljesítette közbiztonsági feladatait. Az országgyűlés tavaly elfogadta az új katasztrófavédelmi törvényt, amely a végrehajtási rendeletekkel együtt 2012. január elsején lépett hatályba. Az elmúlt hat hónapban a katasztrófavédelem egységes alapokon való működését kellett megalapozni. Ez idő alatt körülbelül 260 jogszabály született, vagy módosult, a megújult szabályozásnak köszönhetően kibővült a szervezet feladat- és hatásköre.


Új, hatékonyan mûködõ rendszer létrehozásához, személyi változásokra is szükség volt. Az átszervezés több, mint 300 embert érintett valamilyen módon. Jelenleg az átlagéletkor nagyon alacsony, ennek ellensúlyozására teljesen megújult a képzési és szakképesítési rendszer, õsztõl moduláris rendszerben történik az új felszerelõk felkészítése.
Az új feladatok új ismereteket követelnek a rutinos szakemberektõl is, így mindennapossá váltak a speciális szakmai képzések, többek közt a veszélyes áru szállításának vasúti és közúti szabályi, a térinformatika, a bevetés-irányítás és a tûzvizsgálat terén. A megyei polgári védelmi fõfelügyelõ tagja volt annak a kétfõs delegációnak, aki hazánkból részt vehetett az ENSZ OCCOK Kárhelyszíni Koordinációs Központ mûködtetésérõl szóló nemzetközi felkészítésen Ausztriában.


Idei évben szakmai felsõfokú képesítést tizenegy, civil fõiskolai végzettséget egy kollégánk szerzett.


A szervezetnél dolgozók fizikai és mentális egészségének megõrzése, a problémák kiszûrése érdekében Kaposváron egészségügyi, pszichológiai és munkavédelmi központ alakult, ahol térítésmentesen, egységes protokoll szerint, a katasztrófavédelem saját ellátó rendszerében kap ellátást a régió állománya.
Országos érdekképviseleti szervként megalakult a Magyar Rendvédelmi Kar, amelynek Katsztrófavédelmi Tagozatába közgyûlési taggá választották Róth Zoltán tû. törzszászlóst, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tûzoltósági felügyelõjét.

Iparbiztonsági feladatok:

Az új jogszabály mind országos, mind területi szinten létrehozta az egységes iparbiztonsági hatóságot és meghatározta annak részletes feladatait. Hatósági ügyekben április 15-e óta elsõ fokon a megyei igazgatóságok járnak el.
2012. évben az új Katasztrófavédelmi törvény a felsõ és az alsó küszöbértékû üzem fogalma mellé bevezette a küszöbérték alatti üzem fogalmát (a küszöbértékek a telephelyen jelen lévõ veszélyes anyag mennyiségéhez kötött). Az új küszöbérték bevezetésével és az üzemazonosítási eljárások lefolytatásával 83-ra bõvült azoknak a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknek a száma, amelyek a katasztrófavédelem felügyelete alatt végzik tevékenységüket a megyében.

Tûzoltósági feladatok:

A tûzoltóság területén ma már elmondható, hogy a hatékonyabb beavatkozások és megelõzési munka érdekében egységes elvárások mellett történik a feladatok ellátása. Májustól megyei fõügyelet, és XXI. századi technikával felszerelt mûveletirányítási központ fogadja a segélyhívásokat, irányítja a bevetéseket,  és egy speciális döntéstámogató rendszer segítségével további háttér-információkat képes nyújtani a beavatkozóknak.
Az elsõ félévben ugrásszerûen megnõtt a szabadtéri tüzek száma, ami nagy kihívás volt mind a személyi állomány, mind a tûzoltótechnikai gépek, eszközök számára. A március-áprilisban uralkodó aszályos idõszakban 333 tûzesethez riasztották a megye tûzoltó egységeit. A tûzesetek elleni hatékonyabb védekezés érdekében a katasztrófavédelem a korábbinál erõteljesebben számít az önkéntes tûzoltó egyesületekre a mentõ-tûzvédelemben, ennek jeléül 27 egyesülettel kötöttek megállapodást a hivatásos tûzoltó-parancsnokságok. Cél az egyesületek megtartása mellett azok fejlesztése, lehetõség szerinti bõvítése.


2012. július 01-ig a megye tûzoltóságai 847 tûzhöz és 377 mûszaki mentéshez vonultak. 106 téves jelzés és 19 szándékosan megtévesztõ jelzés futott be az értékelt idõszakban a segélyhívó telefonszámokra. Ez mindösszesen 1349 eset, szemben a 2011-es év azonos idõszakával, amikor összesen 1175 esethez vonultak a tûzoltó egységek. A különbség egyértelmûen összefügg a februári téli idõjárással, valamint a tavaszi aszályos idõszakkal.
A félév legjelentõsebb káreseménye 2012. február 13.-án Kadarkút-Vótapusztai szeretetotthon tüze volt.  A tûz oltásában hét gépjármûfecskendõ egy vízszállító és két magasból mentõ tûzoltóautó vett részt. Összesen 40 fõ végezte a tûz oltását. A tûz miatt 45 fõnek kellett elhagynia az épületet, akiket részben a Gyöngyöspusztai és a Kálmáncsai szociális otthonokba szállítottak és az elhelyezésüket biztosították.

Polgári védelmi feladatok:

Megújult a polgári védelem tevékenysége is, a rendszer mûködésének alapelve, hogy az állampolgároknak joguk van a biztonságra, de annak megteremtésében nekik maguknak is tevékenyen részt kell venniük.
Kiemelt projekt volt a megyei mentõszervezet, a  Somogy Mentõcsoport megalakítása, amelyben összesen ötvenhét fõ lát el polgári védelmi feladatokat. Csapatunk részére Baranya megyével karöltve május 11-12. Komló-Pécs helyszíneken nemzeti minõsítõ gyakorlatot szerveztünk, ahol városi kutató mentõ-, ár-belvízi- és kötél technikai minõsítést szerzett a mentõcsoport.


A szervezet a katasztrófaveszély és a veszélyhelyzet megelõzése érdekében kezdeményezõ; a veszélyes folyamatok kialakulását megelõzõ hatósági eljárásokat vezetett be, felmérte a vízelvezetõ árkok állapotát és kiszûri az út menti veszélyes fákat.
Az év elsõ felében befejezõdött a hazai települések tényleges veszélyeztetettségén alapuló kockázatértékelés és katasztrófavédelmi osztályba sorolás, ez alapján a megyében 16 település tartozik a legveszélyeztetettebb kategóriába.
Év elején végrehajtottuk az átalakult védelmi igazgatás új elemeként kinevezésre kerülõ közbiztonsági referensek gyorsított ütemû felkészítését.
A Megyei Védelmi Bizottság soron kívül összehívott ülését követõen, a februári hideg idõjárás okán kihirdetett katasztrófa veszélyhelyzet idején összehangoltuk a társszervek munkáját.
A 2012-ben eddig elvégzett tevékenységet jól jellemzik a statisztikai adatok:

Az iparbiztonsági szakterület munkatársai 24 vasúti, valamint 28 közúti ellenõrzést szervezett, amelynek keretében több száz vasúti és több mint 310 jármûvet ellenõriztek. Az ellenõrzött közúti jármûvek közül 77 szállított különbözõ veszélyes anyagot. Az ellenõrzések során a vasúti közlekedésben 2 alkalommal, míg a közúti közlekedésben 16 alkalommal indított az igazgatóság eljárás a veszélyes áruk szállítása szabályainak megszegése miatt. Az Iparbiztonsági Fõfelügyelõség a veszélyes áruk szállításának elõkészítését is vizsgálta a telephelyeken, 18 telephely ellenõrzésbõl 4 alkalommal indított eljárást. A szabályok be nem tartását a Fõfelügyelõség pénzbírság kiszabásával szankcionálta.
Az elmúlt hat hónapban több mint hétszáz tûzvédelmi hatósági ellenõrzés zajlott a megyében, kiemelkedõ jelentõséggel bír közülük a zenés-táncos szórakozóhelyek, a polgári célú repterek ellenõrzése, valamint a tûzvédelmi berendezések létesítési és használatbavételi eljárása. Összesen közel kétszáz esetben kellett valamilyen intézkedést hozni. A következõ hónapokban szúrópróbaszerûen, visszatérõ ellenõrzéseken vizsgálják majd a kollégák, hogy mi változott a korábbiakhoz képest.
Április 1-jei megalakulása óta a katasztrófavédelmi mûveleti szolgálat tizenhét bevetésen van túl. Több éves szakmai tapasztalatukkal segítik a fiatal szolgálatparancsnokokat a káreseteknél, 29 alkalommal ellenõrizték a megye tûzoltóságainak szakmai felkészültségét.

Összegzés:

A legfontosabb eredmény, hogy az új törvény hatályba lépésével a katasztrófavédelem betölti alaprendeltetését: ellátja az emberi életek és a vagyon védelmét, biztosítja a gazdaság mûködõképességét és a kritikus infrastruktúra elemeinek biztonságos mûködését, hatósági eszközökkel szolgálja a veszélyhelyzetek megelõzését. A katasztrófavédelem a biztonság érdekében hatósági szigorral lép fel, minden lehetséges módon tájékoztatja a lakosságot a lehetséges veszélyforrásokról, prognózisokat készít, a beavatkozásokat pedig elemzi, a levont tanulságokat további munkája során hasznosítja.
A következõ idõszak célja az elõzõ hónapokban beüzemelt, erõs rendszer mûködtetése, az esetleges hibák korrigálása, a minõség javítása – Magyarország szolgálatában a biztonságért.



Címkék: érttékeltek, iparbiztonság, avartűz, somogyi, tűzoltók, Kaposvár, kék hírek