Az országos átlaghoz hasonlóan Somogy megyében is csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az idei év első négy hónapjában, a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest. 2011. január 1-je és április 30-a között 128 baleset történt, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Jelentős eredményként könyvelhető el, hogy kevesebb halálos baleset történt idén a tavalyi év első négy hónapjához képest. A tavalyi 9-cel szemben idén április végéig 5 halálos baleset történt. Míg tavaly április végéig 10-en vesztették életüket, idén 6-an haltak meg az utakon.

Az év első harmadában 2 százalékkal csökkent a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is, a tavalyi ugyanezen időszakhoz viszonyítva, és 4-gyel kevesebben szenvedtek súlyos sérülést.

A fokozott ellenőrzéseknek is köszönhető, hogy az ittasan okozott személyi sérüléssel járó balesetek számában is kedvező változás tapasztalható megyénkben, hiszen a tavalyi 22-vel szemben idén április 30-ig 18 ittasan okozott baleset történt.

A közúti balesetek legfőbb okai azonban nem változtak tavalyhoz képest: idén is gyorshajtás miatt történt a legtöbb baleset, valamint sokan nem tartották be a kanyarodás és az elsőbbségadás szabályait. Emellett tavalyhoz képest több baleset történt a járművezetők figyelmetlensége miatt.

A legtöbb közúti balesetet idén is a – forgalomban legnagyobb arányban részt vevő – személygépkocsi vezetők okozták. A második helyen a teherautósok állnak, őket pedig a kerékpárosok, majd a segédmotorkerékpárosok követik. Szintén jó hír, hogy kevesebb baleset történt idén a gyalogosok hibájából, mint tavaly.

Annak érdekében, hogy a jövőben még ennyi baleset se történjen, a rendőrség továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtók és az ittas járművezetők kiszűrésére, illetve a kerékpárosok által elkövetett szabálysértésekre.

Címkék: utakon, rendőrség, somogyi, halott, baleset, kék hírek