A jelentős változást okozó frontok, csapadékzónák ma éppen elkerülik a Kárpát-medence térségét, így rendkívüli időjárási események nem fenyegetik majd az ünnepi rendezvényeket.

Egy közelgő hidegfront előterében átmenetileg szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért ma több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés. A legmelegebb délutáni órákra általában 29-31 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az esti óráktól az érkező front előjeleként már megnövekedhet a felhőzet, csapadék azonban nem várható.

Vasárnapra megérkezik fölénk a hidegfront, erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A megerősödő északnyugtai széllel a szombatinál 5-6 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 25 fok körül alakulnak. Somogy keleti, délkeleti tájain, ahol a front csak később érezteti hatását, még akár 28-29 fokot is mérhetünk majd.

Hétfőn eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Erősen szeles, hűvös idő várható, 20 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a reggeli ködök feloszlása után változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 22-24 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a megye keleti, délkeleti felében, még a front érkezése előtt mérhetjük majd.

null

Hétfő: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: keddtől megnyugszik időjárásunk, többnyire napos, száraz idő veszi kezdetét. Eleinte folytatódik az átlagos hőmérsékletű idő, majd a hét második felében újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus 20., hidegfront, időjárás, felmelegedés