A felettünk elhelyezkedő labilis rétegzettségű légtömeg kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a záporok, zivatarok kialakulásának. A hajnali, reggeli órákra átvonuló rendszer után napközben csökken a felhőzet, de szórványosan még továbbra is előfordulhat záporos csapadék.

Szombatra stabilabb, szárazabb légtömeg érkezik fölénk, ennek hatására csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés. A hétvégén erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már kevéssel 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Eleinte többfelé, majd napközben szórványosan várható eső, zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Az változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: az átmeneti szünet után a jövő hét elejétől visszatér a zivataros, medárd jellegű idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, május, felmelegedés, fagy, szél, lehűlés, zivatar, eső, zápor, csapadék, időjárás