Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik az eseménytelen, nagyrészt száraz idő.

Csütörtöktől aztán egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A légörvény áramlási rendszerében meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk. Fülledtté válik a levegő és növekszik a csapadékhajlam. Péntek estig összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként nagy mennyiségű csapadék is hullhat.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elvétve előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti  szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak. Az alacsonyabb értékeket a tartósan felhős, záporos tájakon mérhetjük. 

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a csapadékmentes, gyengén felhős tájakon mérhetjük.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is marad a változékony, meleg idő. Zápor, zivatar bármelyik nap előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, május, szél, zivatar, fagy, felmelegedés, lehűlés, eső, zápor, csapadék, időjárás