A következő napokban egy ciklon hatása alatt leszünk. A légörvény áramlási rendszerében meleg, nedves léghullámok érkeznek fölénk. A labilis légkör kedvező feltételeket biztosít a felhő és csapadékképződésnek. Péntekig összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége azonban szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. A hőmérsékletekben nem lesz jelentős változás, de a tartósan felhős, csapadékos helyeken néhány fokkal visszahűl a levegő.

Szombaton átmenetileg megnyugszik a légkör, csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a felhős, záporos tájakon mérhetjük. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük.

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnap csak elvétve, majd a jövő hét elején már ismét egyre többfelé várható zápor, zivatar. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, csapadék, május, hőmérséklet, szél, felmelegedés, fagy, zivatar, zápor, eső, időjárás