Somogy megyében a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, ezért egyelőre folytatódik a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 34-36 fok körül alakulnak majd. A fölénk érkező levegő száraz lesz, ennek köszönhetően ma még túlnyomóan napos idő várható, legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól növekedhet meg a gomolyfelhőzet.

Szerdán egy közelgő hidegfront előterében már labilis léghullámok érkeznek fölénk, ezért erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. Egy-egy erősebb zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.

A megerősödő északnyugati széllel már egy árnyalattal hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, enyhül a nagy meleg, de a legmagasabb nappali hőmérsékletek még többnyire 30 fok körül alakulnak majd.

Csütörtökön felettünk lesz a hidegfront, változékony, szeles időre számíthatunk. Napközben többfelé várható eső, zápor, néhol heves zivatar, majd a délutáni, esti óráktól fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel mintegy 10 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket, a délutáni órák hőmérséklete már csak 20 fok körül alakulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak helyenként növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 34-36 fok között alakul. Késő estére 27-29 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósan csapadékos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: az átmeneti hűvösebb időszak után, vasárnaptól fokozatos felmelegedés kezdődik, a jövőhét elejére visszatér a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, strand, kánikula, hőség, nyár, csapadék, időjárás