A tegnap érkezett hidegfront nyugalomba jut felettünk, ma már egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Az átmeneti fátyol, illetve gomolyfelhő képződéstől eltekintve többnyire napos, száraz időre számíthatunk. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, kevéssel 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden egy közelgő hidegfront előterében átmenetileg felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé mérhetünk 30 fok körüli maximum hőmérsékleteket. Eleinte még folytatódik a napos idő, majd az esti órákban a hidegfront előjeleként már erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de zápor, zivatar csak néhol fordulhat majd elő.

Szerdán egy hidegfront vonul át felettünk, az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan várhatók záporok, zivatarok, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csak elvétve alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérsékletre 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a kissé változékony, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. A jövőhét elejétől erős felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, strand, hőség, kánikula, nyár, csapadék, időjárás