null

Az egyik ilyen a repceméz, ami amellett, hogy a reflux ellen jól bevethető, számtalan egyéb, jótékony hatásáról is ismert. Nem véletlen, hogy az egyik legkedveltebb mézfajta. Használat során javasolt ügyelni a mértékletességre, az egyéni érzékenységre.

Fogyasztás előtt mindenképp célszerű tájékozódni a beszerzési lehetőségekről, csak megbízható forrásból vásároljunk! Például érdemes körülnézni a Bodó Méhészet repcemézei között is. Több, mint 30 éves múlttal a hátuk mögött olyan termékeket kínálnak webáruházukban, melyeknek garantáltan jó a minősége. A különböző mézféleségeken túl virágpor, méhpempő, -kenyér, -mérges kenőcs, és számtalan kiegészítő szerepel a palettájukon.

A repceméz jótékony hatásai

Mivel a repceméz ásványi, illetve bioaktív anyagokban és antioxidánsokban is nagyon gazdag, ezért számos pozitív egészségügyi hatása van. Egyrészt antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Másrészt a kálium- és a kalciumtartalma miatt az egészséges csontozat, fogazat fenntartásában is nagy szerepet játszik. Lúgos kémhatása miatt az emésztési folyamatokat, a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását is segíti. Ennek köszönhetően csökkenti a reflux tüneteit. Bevonja a nyelőcsövet a krémes textúrájával, így védelmet nyújt a gyomorsavval szemben.

Honnan ered a lúgos kémhatás?

A lúgos kémhatás azt jelenti, hogy a repceméz alacsonyabb savtartalmú, a pH-szintje pedig magas. Számos ok húzódik meg ennek hátterében. Az egyik ilyen maga a repcevirágok nektárja, valamint a méhek virágporgyűjtési és átalakítási mechanizmusában rejlik. Másik a már említett kálium- és kálciumtartalom, valamint az enzimek. 

Ezenkívül az éghajlati és területi differencia (talajminőség, növényi ökoszisztéma) is befolyásolhatja a repceméz kémhatását. 

Fogyasztási javaslatok

Gyomorsavas panaszok esetén, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenénk a repcemézet, érdemes táplálkozási szakértő vagy orvos véleményét is kikérni. A fokozatosságra, mértékletességre mindenképp ügyelni kell! 

Számtalan módon felhasználhatjuk a repcemézet mindennapi étkezésünkhöz, nézzünk most ezek közül néhányat!

- Tökéletes lehet édesítőszerként például a teázások során, de önteteket is készíthetünk vele.

- Vízhez is adagolhatunk egy teáskanál repcemézet, és étkezések között, előtt bátran ihatjuk.

- Joghurtok, zabkásák kiegészítője is lehet, izgalmas ízvilágot kölcsönöz nekik.

- A krémes textúra miatt süteményekhez és egyéb desszertekhez is alkalmazhatjuk.

Ha a repceméz nagyon bekristályosodik, akkor sem kell megijedni, nyugodtan lehet fogyasztani! Alapvetően egy krémesebb, sűrű állagú méztípusról van szó. Ennek oka a magas cukor- és az alacsony víztartalom. Visszamelegíteni nem kell, és nem is szabad. Számtalan jótékony hatása ismert, többek között egy komplex refluxterápia fontos kiegészítője is lehet. 

Címkék: repceméz, reklám