null

Cikkünkben igyekszünk választ adni minderre, megosztjuk Mira saját tapasztalatait, hogy lásd mennyit segíthet a pilates a rehabilitációban. Persze azt fontos kiemelnünk, hogy először mindenképpen a gyógytornák elvégzésével kell kezdeni, és ha a szakember úgy ítéli meg, hogy tovább lehet menni a pilates irányába, akkor szabad belevágni. 

Ha te is úgy érzed, hogy a reformer pilates-ben találnád meg a számításaidat, jelentkezz be a TMS Pilates stúdiók egyikébe, viszont mindenképpen tájékoztasd az oktatót arról, hogy milyen műtéten estél át.

Mira története – a pilates felfedezése a gerincműtét után 

Miránál, a TMS Pilates oktatójánál, 10 éves korában scoliosist diagnosztizáltak, ami miatt később gerincműtétet kellett végezni nála. A hosszadalmas és nehéz rehabilitációt követően viszont újra megtalálta a mozgás örömét, méghozzá a reformer pilates-ben, amely kíméletesen segített visszaépíteni a fizikai erőnlétét. 

Mira tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy a pilates hasznos lehet gerincműtét után, azonban fontos, hogy a megfelelő szakember vezesse a gyakorlatokat, és tisztában legyünk az egyéni korlátainkkal.

A pilates hatékonysága a műtét utáni rehabilitációban

Egy kíméletes mozgásformáról van szó, amely különösen jótékony lehet a gerincműtöttek számára, azonban néhány dologra kiemelten figyelni kell. Számos olyan gyakorlatot tartalmaz, amelyek a gerinc hajlítását vagy csavarását igénylik, ami nem minden esetben ajánlott, a gerincműtéten átesett betegek számára például tilos. Ezért mielőtt bárki belevágna, elengedhetetlen a gyógytornásszal történő konzultáció, aki elmondja, hogy mely gyakorlatok végezhetők biztonságosan, és melyek nem.

Az is fontos, hogy elég időt adjunk magunknak, természetesen nem maradhat ki a műtétet követő “kötelező” gyógytorna sem, ami esetenként más-más intervallumot ölelhet fel, a türelem és a kitartás elengedhetetlen. Ha a szakember úgy ítéli meg, hogy beiktatható a pilates, akkor bátran belevághatunk. A megfelelően végzett gyakorlatok segíthetnek visszaadni a gerinc rugalmasságát, miközben erősítik a környező izmokat, ami rengeteg további pozitív változást eredményez.

Milyen előnyöket kínál fizikailag és mentálisan?

Rendszeresen végezve segít megszüntetni az ülőmunka okozta fájdalmakat, például a derékfájást, miközben a speciális légzéstechnika jelentős stresszoldó hatással bír. 

Az alaposan kidolgozott mozgásformák erősítik az izmokat anélkül, hogy komoly terhelést rónának az ízületekre, ezáltal segítve a biztonságos felépülést, erősödést. A fokozott figyelem és légzéskontroll révén a pilates a koncentrációt is javítja, amiből a mindennapi életben is sokat profitálhatunk.

Címkék: pilates, reklám