null

Cikkünkben áttekintjük, milyen alapvető infókat kell tudni erről a szerszámról, továbbá a megfelelő eszköz kiválasztásához is megadjuk a szempontokat.

Az útmutató anyagát a Zákány Szerszámház ütvefúró kínálata alapján, szakértői segítséggel állítottuk össze.

Mire jó egy ütvefúró?

Az ütvefúró készülék mondhatni alapkellék olyan személyek számára, akik a komolyabb ház körüli munkálatokat is szeretnék elvégezni saját kézzel.

Ez gyakorlatilag egy multifunkcionális szerszámgép, mely képes csavarozni, simán fúrni és ütvefúrni is. Szinte nem létezik olyan anyag, mely akadályt jelentene számára: fa, fém, tégla, ytong, gránit, márvány és kő is lehet a fúrni kívánt felület alapanyaga.

Egy dologra figyelj oda: a betonhoz nem ez a legjobb választás. Bár a puhább betonnal még képes a legtöbb eszköz megbirkózni, a keményebb változatok már kifoghatnak rajta. Beton fúrásához inkább fúrókalapácsot érdemes választani.

Az ütvefúró legfontosabb paraméterei

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb paramétereket - ezeket kell áttekintened majd az eszközválasztás során.

- Teljesítmény: mértékegysége a watt. Általános házimunkákhoz 500 W körüli teljesítmény tökéletesen elegendő, ám professzionális felhasználásra ettől többre lehet szükség.

- Sebességfokozat: egy- vagy kétfokozatú változatok léteznek. Alkalmi munkákhoz elegendő az egyfokozatú kialakítás, ám ha komolyabb munkálatokat tervezünk vagy többféle anyagon szeretnénk dolgozni, a kétfokzatú fúrók jobb szolgálatot tesznek majd.

- Áramforrás: léteznek akkumulátorral és vezetékes kialakítással elérhető típusok. Az akkus megoldás kényelmesebb, de érdemes szem előtt tartani, hogy a hosszas munkavégzéshez érdemes egy plusz akksit szerezni, vagy a klasszikus, vezetékes megoldást választani.

- Fúrótokmány: kétféle verzió létezik - a klasszikus, kulcsos fúrótokmány, valamint a gyorskioldású változat. Előbbin csak kulccsal lehet megszorítani a fúrófejet, míg a másik típusnál ez nem szükséges. A gyorskioldású változat használata kényelmesebb.

- Maximális fúróátmérő: általános munkákhoz (tehát képek vagy polcok rögzítéséhez) elegendő a kisebb maximális fúróátmérővel rendelkező változatokat megvásárolni, ám a nagyobb volumenű munkákhoz érdemesebb a nagyobb átmérőjű opciók közül válogatni.

Csakis megbízható készüléket vásárolj!

A fenti felsorolást ki lehetne még egészíteni a minőségi márkával is. Csábító lehet egy olcsóbb, ismeretlen márka eszközei közül válogatni, de hosszú távon jobban megéri egy elismert márka termékét megvásárolni. A nagyobb cégek rengeteget fektetnek a fejlesztésekbe, gyártási folyamatokba és tesztelésekbe - ezáltal magasabb minőséget tudnak garantálni.

Ha odafigyelsz ezekre, akkor biztosan hálás leszel magadnak, ugyanis így biztosíthatod, hogy a szerszámod sok ideig hatékonyan szolgáljon.

Címkék: zákány szerszámház, reklám