null

Mindenki, aki hajlamos lehet rá, kora előrehaladtával aggódni kezd, hogy előbb-utóbb műtétre lehet szükség, ha a hályog megjelenik a szemen. Vajon tényleg csak a műtét jelenti az egyetlen megoldást a szürkehályog ellen, még akkor is, ha már-már népbetegségnek számít? Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen lépéseket tehetünk a hályog kialakulásának megelőzéséért, és hogyan kezelhetjük, ha már kialakult.

Milyen tünetei lehetnek a szürkehályognak?

A szürkehályog nem egyik napról a másikra jelenik meg a szemen. Tünetei fokozatosan jelentkeznek, és lassan, de észrevehetően romlik a látás. A leggyakoribb tünetek közé sorolják a homályos, vagy ködös látást, a színek fakóbb érzékelését, a fényérzékenységet, és a csökkent éjszakai látást. Az is előfordulhat a szürkehályog kialakulási szakaszában, hogy a leendő páciensek duplán látnak, vagy furcsa, szokatlan körvonalakat érzékelhetnek a szemük előtt, esetleg véletlenszerűnek tűnő foltokat látnak.

Hogyan és mitől alakulhat ki a szürkehályog? Ki számít a veszélyeztetettnek?

Sajnos kevéssé képezi közbeszéd tárgyát a szürkehályog, mégis, ez az egyik leggyakrabban előforduló népbetegség. 75 év felett a lakosság 50%-át érinti, így elmondhatjuk, hogy egyfajta természetes öregedési folyamatnak is tekinthető. Kockázati tényezőként figyelték meg a rendszeres dohányzást, a napfénynek való rendszeres kitettséget, a cukorbetegséget, és természetesen a genetikai hajlamot. Ha a családban több generáció alatt megfigyelték a szürkehályog kialakulását, bármennyire is óvjuk szemünket, jó eséllyel magunk is megtapasztalhatjuk majd az ezzel járó kellemetlenségeket idősebb korunkban.

Tévedés lehet azonban azt gondolni, hogy a fiatalok és a középkorúak nem eshetnek a betegség áldozatául. Olyanoknál halmozottabban jelen lehet a szürkehályog kialakulásának kockázata, akik genetikailag hajlamosak rá, és rendszeresen dolgoznak káros anyagokkal, vegyszerekkel, esetleg gyakran tartózkodnak sugárzás közelében.

Hogyan előzhetjük meg a szürkehályog kialakulását? Csak műtéttel gyógyítható?

Kimondhatjuk tehát az eddigiek alapján, hogy a szürkehályog nem előzhető meg teljesen, de néhány óvintézkedést tehetünk annak érdekében, hogy minél később alakuljon ki a betegség, vagy, hogy csökkentsük a kockázatot. Azt fontos tudomásul venni, hogy ha már kialakult,szürkehályog ellen csak a műtét jelenthet megoldást.

Óvintézkedésként viseljünk UV-szűrős napszemüveget, kerüljük a dohányzást, és járjuk rendszeresen szemorvosi kontrollra. Ha kialakult cukorbetegséggel élünk, igyekezzünk azt maximálisan kordában tartani.

A modern orvostechnológiának köszönhetően a szürkehályog műtét ma már egy rutinbeavatkozásnak számít. Egy képzett és tapasztalt orvos segítségével teljes biztonságban lehetünk az eljárás alatt és utána is, amennyiben rendszeresen részt veszünk a kontrollvizsgálatokon. Röviden egyébként az eljárás lényege, hogy a homályossá váló lencsét eltávolítják, helyébe pedig egy tiszta műlencsét helyeznek.

A műlencse műtét jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy javuljon a beteg életminősége, élesebben, akadályok nélkül lásson. Ha úgy gondoljuk, kialakulóban van a szürkehályog nálunk, vagy egy idősebb családtagunknál, ne halogassuk az orvossal történő mielőbbi konzultációt!

Címkék: szürkehályog, reklám