Hét szerrel bővült a tiltott dizájner drogok listája - tudatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményben az MTI-vel pénteken.

Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarországon zéró tolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban, a dizájner drogok pedig különösen nagy veszélyt jelentenek a használókra nézve, hiszen összetételük és hatásuk sokszor bizonytalan, ezért beláthatatlan következményekkel járhat a fogyasztásuk. Folyamatos a versenyfutás a droglaborok és a rendőrség között, ezért fontos, hogy a tiltott szerek listája rendszeresen frissüljön és a rendőrök mielőbb fel tudjanak lépni a legújabb szerek terjesztőivel szemben is.

A hét újonnan listára vett anyag közül Magyarországon négy anyag jelent meg, amelyek szintetikus és félszintetikus kannabinoidnak, ismertebb nevén herbálnak minősülnek. Az ebbe a kategóriába tartozó anyagokat 39 lefoglalásban azonosította a rendőrség. A további három anyag közül egy szintetikus LSD-származék, egy anyag nyugtató-altató hatású, egy pedig a nitazének csoportjába tartozó szintetikus opioid származék, amely súlyos egészségkockázatot jelenthet, kis dózisban is hatékony vegyület, így a túladagolás kockázata nagy.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

Címkék: LSD, herbál, tiltott, dizájner, lista, kábítószer, drog, kék hírek