Most megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, melyeket a témával kapcsolatban tudni érdemes. Többek között a kW és kWh mértékegysége közti, lényeges különbséget is.

Mit jelöl a kWh, azaz a kilowattóra?

A villanyautó-tulajdonosok számára elengedhetetlen dolog az elektromos áram mutatószámainak pontos ismerete. A témával kapcsolatban az elektromos autó töltőkkel foglalkozó Voltie saját blogján például sok hasznos cikket olvashatunk, azonban most szeretnénk tisztázni a legfontosabb, leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Sokan összetévesztik például a kilowatt és a kilowattóra fogalmát. A két mértékegység azonban egyáltalán nem ugyanazt a tulajdonságot jelöli. Utóbbi az elfogyasztott energiamennyiség mértékegységeként azt mutatja meg, hogy mennyi energiát használtunk el adott időszakban.

Fontos tudni azonban, hogy ez az érték nem egyenlő az óránkénti bontással. Az elnevezés csupán arra vonatkozik, hogy ha egy 1000 wattos eszközt 1 órán át működtetnénk, az ezalatt az idő alatt mennyi energiát használna fel. Egy 50 wattos izzó használata esetén például 1 kWh-t energia felhasználása 20 órába telik.

Minek a jele a kilowatt?

A kilowatt (kW) a villamos teljesítmény jelölésére szolgáló mértékegység, melyet az áramerősség és a feszültség szorzataként számíthatunk ki. Ez a mértékegység az elektromos autók esetében a töltőberendezések teljesítményét hivatott jelölni. Ha például egy töltő 100kW töltési teljesítménnyel rendelkezik, az azt jelenti, hogy 1 óra alatt 100 kWh energiamennyiség átadására képes.

Hasznos lehet tudni, hogy 1 kilowatt 1000 wattal egyenlő, ami nagyjából 1,34 lóerőnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy hogy egy 50 kW-os töltő 50.000 wattal megegyező erősségű, egy 110 kW teljesítményű villanyautó pedig 147 lóerősnek tekinthető.

A teljesítmény és a hatótávolság kapcsolata

A kilowattóra tehát az a mennyiség, melyet az energiamennyiség mérésére szokás használni, az elektromos autók tulajdonosai számára pedig az akkumulátorok maximális kapacitását jelzi. Valamint azt, hogy az adott autó 100 kilométerre vetítve mekkora mennyiségű energiát fogyaszt. Ezzel szemben a kilowatt mértékegysége az adott jármű teljesítményére utal.

Az átlagfogyasztás (kWh/100km) és a kapacitás (kWh) ismeretében könnyen kiszámíthatóvá válik az adott jármű átlagos hatótávolsága is, amelyből már az adott távon való fogyasztás is könnyen kikövetkeztethető.

Ez azt jelenti, hogy a mértékegységek ismerete különösen fontos, ha szeretnénk elkerülni a váratlan leállásokat, illetve szeretnénk, hogy elektromos autónkat mindig gazdaságosan és kényelmesen használhassuk. A különböző mérőszámok folyamatos monitorozásában pedig a legnagyobb segítséget egyértelműen egy mobiltelefonról is vezérelhető, okos töltőállomás jelenti.

Címkék: tölt, kilowatt, hatótávolság, elektromos autó, teljesítmény, blog, fogyasztás, reklám