Azonban, mielőtt belevágnál a vállalkozói létbe tudnod kell azt, hogy a vállalkozás alapjaival tisztában kell lenned és sok dologra figyelned kell!

Mik legyenek az első lépések egy vállalkozás indításakor?

Ha elhatároztad azt, hogy megvalósítod az elképzeléseidet és ezt egyéni vállalkozóként kívánod megtenni, akkor az adózási formát a lehető leghamarabb ki kell választanod. Ehhez a Bookkeepie oldalán találsz könyvelő szakembert, akinek a segítségével kiválaszthatjátok a számodra legoptimálisabb verziót.

Az egyéni vállalkozó felelőssége

Egyéni vállalkozás esetében teljes anyagi felelősséged lesz a vállalkozásodban, ezáltal probléma esetén a saját vagyonoddal is felelsz. Nem mindegy éppen ezért az, hogy megfelelően van-e könyvelve a vállalkozás. 

Az egyéni vállalkozások adózási formái

Háromféle adózási forma közül választhatsz, ne feledd, hogy minél előbb jelentkezz be valamelyik alá. Ebben természetesen a könyvelőd lesz a segítségedre és hozzá kell majd eljuttatnod a bevételi és esetlegesen a kiadási számlákat is. Az alábbi adózási formák közül választhatsz:

- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Átalányadó
- Vállalkozói személyi jövedelemadózás

A KATA

KATA ma már csak szűk körben választható, ebben az adózási formában nem fogsz tudni kiállítani számlát más vállalkozások számára, valamint a tevékenységi körök is meg vannak határozva és más feltételeknek is meg kell felelned. Előnye, hogy fix adót kell fizetned, melynek összege igen kedvező. Azonban a hátránya is ebben rejlik, hiszen mind a táppénz, mind a nyugdíj esetében csak igen alacsony összegekre számíthatsz.

Átalányadó

Ez ma egy igen kedvelt adózási forma. A bevételed egy bizonyos megadott %-át költségnek tekinti és a maradék lesz a jövedelmed, ami után az adókat kell fizetned. A vállalkozásodra vonatkozó átalányköltségkulcsot a tevékenységi köröd határozza meg, ez 40%, 80% vagy 90% lehet (ha többféle tevékenységől is van bevételed, sajnos mindere a legkisebb költséghányadot kell alkalmazni). Negyedévente kell bevallást beadni.

Vállalkozói személyi jövedelemadó

Ennél az adózási formánál a bevételeket és a kiadásokat az általános társasági adószabályok szerint kell könyvelni, így a tényleges bevételt fogod tudni realizálni. Ennek a könyvelése a legidőigényesebb, könyvelő nélkül semmiképpen ne próbálkozz vele.

Más a helyzet akkor, ha főfoglalkozású egyéni vállalkozóként dolgozol és akkor, ha mindezt mellékállásban végzed. Ma már KATA-t csak főfoglalkozásúak választhatnak, a másik két adózási forma mellékállásban is választható. Az adóterhek ebben az esetben különböznek. A könyvelés egy komoly szakma, ráadásul a folyamatosan változó jogszabályok nyomon követése sem egyszerű feladat, ezért mindenképpen bízd szakemberre vállalkozásod adóügyeit!

Címkék: könyvelés, bookkeepie.com, reklám