Azonban legtöbbször még az irodákban sem foglalkoznak azzal, hogy milyen papírt szerezzenek be ezekhez, legtöbbször a méret és a kedvező ár alapján hozzák meg a döntést. De miért baj ez? Mindenki bosszankodott már életében elakadt papír miatt, de a nagyobb irodákban mindennapos probléma szokott lenni, ami sokszor szerelőért kiált. Megfelelő választással, illetve használattal azonban jelentősen csökkenthetők az ebből eredő kellemetlenségek. Mi alapján döntsünk egyik vagy másik papír mellett?

Válasszunk körültekintően!

Nem kívánunk belemenni az egyes gyártók különféle papírjainak minősítésébe, a cikk célja a nyomtató- és fénymásolópapírok kiválasztásának, tárolásának, kezelésének bemutatása a gyakori problémák elkerülése érdekében. 

Amennyiben fontos számunkra a környezet védelme, illetve nem szeretnénk vagyonokat költeni olyan papírra, amely nem tudja betölteni rendeltetését, körültekintő választással elkerülhetjük a felesleges kupacokat. 

Nem minden papír egyforma, és nemcsak márkájukban, hanem egyéb jellemzőikben is lényegesen különbözhetnek, úgymint méretben, súlyban, színben és természetesen minőségben. Ezek a laikus számára aprónak tűnő nüanszok vezethetnek az egyik leggyakoribb problémához, a papírelakadáshoz. De ezeken felül is van néhány tényező, ami ezt okozhatja. 

Miért probléma a nem megfelelő papír?

A korszerű fénymásolók és nyomtatók kifinomult eszközök, amelyek precíz működésük révén egyrészt tökéletes végeredményt dobnak ki magukból, másrészt a nagyfokú precizitásnak köszönhetően gondos kezelést igényelnek, amihez a papír helyes megválasztása, valamint a kívánatos kezelés is hozzátartozik. Ezeken felül azonban a lapok megfelelő tárolása is hozzájárul a sikerhez. 

Az elakadás nemcsak bosszantó, de növeli is a papírhalmokat, ezáltal terheli a környezetet. Ennek elkerülésére érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szinonimaként használt nyomtató- és fénymásolópapír nem ugyanazt a típust jelöli, így a beszerzést eszközspecifikusan kell megejteni. 

Mi befolyásolja a papír minőségét?

A forgalmazók arra sarkallják visszatérő vevőiket, hogy egyszerre csak legfeljebb 3 havi adag papírt vásároljanak. Hogy ennek mi az oka? Jó ötlet elegendő mennyiséget beszerezni, hogy ne hirtelen fogyjon el a készlet, azonban javasolt a tárolásra gondot fordítani. 

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen helyiségben, pontosabban milyen hőmérséklet és páratartalom mellett, és hogyan kívánjuk raktározni felhasználásig. A hullámos, elszíneződött papír nemcsak nem felel meg a legtöbb célnak, de a nyomtató meghibásodását is okozza, ahogy az is, ha nem lazítjuk fel a lapokat az adagolótálcára helyezés előtt. 

A tartósan alacsony ár meghatározó a papír minősége szempontjából, ami szintén problémákat okozhat nyomtatásnál és fénymásolásnál.

Címkék: web24.hu, reklám