Különböző tüneteket okozhatnak, az orrdugulástól kezdve, a könnyezésen, viszketésen, bőrkiütéseken át, egészen a súlyosabb szimptómákig, amik akár légzési nehézségekkel is járhatnak. A leggyakoribb allergiák közé tartoznak a poratka allergia, a pollen allergia, az élelmiszerallergia és az állati szőr allergia. Magyarországon is sok ember érintett az allergiás megbetegedésekben, és ez a probléma nemzetközi szinten is súlyos méreteket öltött. Az allergia kezelhető, és vannak módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Allergia – mindenkit érinthet?

Magyarországon a pollen allergia rendkívül gyakori, különösen a fűpollenek és a parlagfű miatt. Az élelmiszerallergia szintén jelentős problémát okoz, leggyakrabban a tejtermékek, a tojás, a diófélék, a glutén és a tenger gyümölcsei okozhatnak allergiás reakciókat. Az állati szőr allergia is rendkívül elterjedt, ennek ellenére gyakran azok is tartanak kutyát és/vagy macskát, akiknél allergiás válaszreakció alakul ki azok szőre miatt. Az allergiás megbetegedések nem válogatnak, bárkit érinthetnek, függetlenül az életkortól. Az allergia genetikai hajlamhoz kötődhet: ha valaki családjában már volt allergiás betegség, nagyobb eséllyel lehet maga is érintett.

Milyen megoldások vannak az allergiára?

Az allergia kezelésének alapja a tünetek enyhítése. Az allergének kerülése vagy minimalizálása lehet az egyik sarokpontja annak, hogy kevésbé szenvedjünk a megbetegedéstől! Több módon is élhetővé tehetjük a hétköznapokat: figyeljünk oda a rendszeres porszívózásra, takarításra, valamint a lakás szellőztetésére. Az allergiás megbetegedések ellen viszont nem csak passzív védekezéssel tehetünk, hanem aktív módszerekkel is – a háziorvosok ezt javasolják első lépésnek az allergia elleni védekezésben.

A rendszeres testmozgás és a légzőgyakorlatok segíthetnek a légúti tünetek enyhítésében és az immunrendszer erősítésében. Az egészséges étrend, amely tartalmazza a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat, szintén támogathatja az immunrendszert. Minél erősebb a szervezet, és minél inkább meg tud küzdeni a külső hatásokkal, annál enyhébb tünetekkel kell együtt élni! Van, akinél az allergia idővel enyhülhet vagy akár teljesen elmúlhat, míg másoknál életre szóló probléma maradhat. Minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, aki a legmegfelelőbb kezelési módszereket ajánlhatja.

Alternatív kezelési módszerek: a shenmen piercing

Egyre többen fordulnak az alternatív gyógyászat eszközeihez országunkban is – ilyen például a shenmen piercing is: a Medical Piercing Szalon szerint ez is segíthet az allergiás tünetek kezelésében.

A shenmen piercing egy olyan alternatív kezelési módszer, amely már sokaknak segített az allergiás tünetek kezelésében, de a migrénre, a depresszióra és akár alvászavarokra is ajánlott megoldás lehet. A piercinget a fül egy specifikus pontjára helyezkedik el, és a hagyományos kínai orvoslás szerint segíthet az immunrendszer erősítésében és az allergiás tünetek enyhítésében. Bármilyen allergiával is küzdünk, fontos, hogy kerüljük az allergéneket, valamint szedjük az orvosok által ajánlott készítményeket, ha szükséges. Egészséges életmóddal pedig tovább csökkenthetjük a tünetek java részét!

Címkék: medicalpiecing, parlagfű, alternatív, tünet, gyógyászat, pollen, reklám, allergia