null

Nagyvonalakban belemegyünk tehát abba a kérdéskörbe, hogy mennyit számíthat a gyártó kiléte a választásnál, egyúttal miért tanácsos mindig a választott módszerből kiindulni. Ennyi talán elég is előzetesen, most következzen a kifejtés.

Melyek a jónak számító orsók közös sajátosságai?

Kiváló a fékrendszerük, éveken át gond nélkül bírják a strapát, és egyszerre lehet rájuk számítani a dobásoknál vagy a fárasztásoknál. Ha lehetne hármat kívánni a választásnál, a legtöbb horgász minden bizonnyal erre gondolna.

Persze akad ezen felül is sokféle szempont, ahogy például a TackleBait.hu horgász webáruház orsók terén végigpásztázható palettáját szemlélve is nyilvánvaló. Meg kell nézni az anyagminőséget, az illesztéseket, a csapágyak számát.

Ideális esetben a szerkezet precíz fékrendszere úgy dolgozik, hogy közben nem lesz túlságosan érzékeny. Nem tesz benne indokolatlan kárt sem az eső, sem a hideg vagy a meleg. Teszi a dolgát, ahogy azt az ember joggal várja el.

Mi alapján a legjobb választani a horgász orsók között?

A kiválasztás elsődleges faktora mondhatni adja magát. Mindig a választott módszer a legjobb kiindulási pont. Át kell gondolni, hogy feeder vagy bojlis pecához, pergetéshez, úszózáshoz vagy egyéb módszerekhez milyen típus és kidolgozás passzol leginkább.

Azért is előnyös ebből kiindulni, mert ez már sok mindent meghatároz a méret, a dob, a csapágyak száma vagy a típus alapján. Segíthet eldönteni, hogy első- vagy hátsófékes, netán nyeletőfékes modellre lesz-e szükség.

Szintén sokak által kedvelt kategória a távdobó orsók köre. A széles dobjuk miatt a zsinór könnyebben fut le róluk, ezért nagyobb távok eléréséhez is alkalmasak. Pergető horgászoknál pedig a multiplikátoros típusokban lehet még fantázia.

Még néhány szempont, ami segíthet a döntés meghozatalában

Ha a minőség fokmérőjét keressük, akkor az anyagokon és illesztéseken túl a gyártó kilétében lehet még a nagy igazság. Ki-ki maga el tudja dönteni, hogy melyik az a brand, akinek a termékében megbízik, mert csak jókat hallott, vagy tapasztalt vele kapcsolatban.

Az sem hátrány, ha a választott modell mellé pótdob is jár ajándékba. Így akár kétféle főzsinór is felcsévélhető, és a peca jellegéhez mérten másodpercek alatt megoldható a váltás. Ez mindig nagy előny.

Mindezeken felül arra sem árt gondolni, hogy időről időre még a legjobb orsóknak is kijár a szervizelés, a gondoskodás. Meg kell őket tisztítani, olajozni, adott esetben egy-egy alkatrész cseréje is elképzelhető.

Vagyis a kiválasztásnál az is egy szempont lehet, hogy a kiszemelt verzió esetében a karbantarthatóság milyen opciókkal kecsegtet.

Címkék: tacklebait.hu, reklám