A másik véglet, amikor látványosan elmarad a fejlődése a társaitól, a szülő mégsem fordít a fejlesztésére kellő figyelmet. 

A Játékliget munkatársai összeszedtek néhány intő jelet a beszéd fejlődésének ellenőrzésére korosztályra lebontva. Nézd meg a listát, hogy megtudd, a te gyermeked beszéde hol tart.

Hogy alakul ki a beszéd?

3 fizikai tényező együttes megléte nélkülözhetetlen a normál beszéd kialakulásához:

  • Ép hallás
  • Ép beszédszervek (fog, nyelv, szájpadlás, stb.)
  • Ép idegrendszer

Ha ez a három tényező megvan, akkor fizikailag abszolút minden megvan, hogy gyermekünk beszéde normális ütemben fejlődjön.  

Viszont, bár ezek elengedhetetlenek, sajnos nem elegendőek. Ezek meglétével gyermekünk ugyan képes lesz a helyes hangok kiadására, de ha nincs olyan környezet körülötte, amit utánozhat, akkor elmarad a beszéd megfelelő alakulása. 

A hangok, a gügyögés és a beszéd

Gyermekünk az első egy évben rengeteget fejlődik. Többek között a beszéde is. Először még csak figyel a körülötte lévő hangokra, majd a hang irányába fordítja a fejét. 4 hónaposan már a hallott hangra “válaszol”. 7-9 hónaposan már szótagokat ismétel pl.: tetetete, gagagaga. Egyéves korára egyszerű szavakat mond: baba, mama, cica, cici, megérti a “nem” utasítást.

Beszédkésés okai

Sokszor nagyon ártalmatlan okai vannak a beszéd későbbi kialakulásának. Általában a fiúk kezdenek el később beszélni. Addig nincs ok az aggodalomra, míg 2 éves koráig használ néhány szót, és reagál a hangokra.

Azok a gyerekek is később kezdenek el beszélni, akik hamar elkezdenek járni, szaladni. A beszéd és a nagymozgásos tevékenységek összefüggésben állnak. A gyermek egyszerre csak az egyikre tud koncentrálni. Nem baj, ha éppen a mászókára mászás az, mert a mozgás elsajátítása után beindul a beszéd is.

https-__www.jatekliget.hu_ - 2021 október - Cikk2.png

Sokszor akkor is késik a beszéd, ha több kortárssal együtt van a gyermek, hiszen kialakítanak maguknak egy közös nyelvet, amin ők jól megértik egymást.

A Játékligetnél kapható beszédfejlesztő játékok között biztosan találsz nektek megfelelőt.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Abban az esetben mindenképpen, ha hároméves korára még nem beszél a gyermek. Nem számít, hogy érthető-e, de beszéljen, valamint rövid utasításokat végre kell tudnia hajtani.

4 éves korára a magánhangzókon kívül a v, f, k, g, m, n, p, b, t, d, sz, j hang helyes ejtése fontos. Ha mondjuk a tavasz szót nem tudja kimondani helyesen, érdemes logopédushoz fordulni.

5 éves korára a z, c, zs, cs, l hangokkal bővül az ismerete. A cica helyett szisza már nem elfogadható.

5,5 éves korra megjelenik a beszédben a ty, gy, ny hang. Kutya helyett kuta nem elfogadható. Az r hang hibásan ejtése még elnézhető.

6 éves korára a gyermeknek tisztán kell tudnia beszélni, hiszen az írás-olvasás képességének elsajátítása ezen múlik!

Címkék: játékliget, beszédfejlesztés, gyerek, reklám