A Vászonkép Szalon cikke segítségével megnézzük, hogyan is tudjuk magunknak megtervezni a vászonképet.

Mi a montázs?

A montázs vagy kollázs a gyakorlatban az a kép, amikor egy nagy vászonra esztétikusan elhelyezve több képet rakunk. Ne keverjük össze a mozaikkal, amikor sok kicsi képből rakunk ki egy újabb képet.

A montázs lehet elrendezése szerint rendezett vagy rendezetlen, ezeken belül viszont a képek elrendezésének csak a képzeletünk szabhat határt, de az interneten nagyon sok ötletet lehet találni.

Így tervezhetjük meg magunk

Számtalan program áll rendelkezésünkre, ha magunknak készítenénk el a montázsunkat, lássunk hát egyet!

Az egyik népszerű montázskészítő oldalra belépve a bal szélső menüsávból könnyen ki tudjuk választani a nekünk tetsző sablont, elrendezést. Több ingyenes és fizetős verzió közül is választhatunk. Sablont utólag is tudunk változtatni, nincs az elején kőbe vésve, hogy mivel dolgozunk. Ha ezzel megvagyunk, töltsük fel a számítógépünkről a kiválasztott fotókat. Amikor feltöltődtek a képek, be tudjuk őket húzni a nekünk szimpatikus helyre.

Ha rámegyünk a képekre, a kurzor segítségével tudjuk őket mozgatni, és ha szükséges, méretezni is. Be tudjuk állítani a képek közti háttér színét, illetve a képek sarkainak stílusát, mennyire legyenek lekerekítve. Itt lehet azon is állítani, hogy mekkora legyen a képek közötti terület. Állíthatunk a vászon méretén is, a vászon szélét megfogva tudjuk széthúzni, ezzel a képek méretét is megváltoztatjuk.

null

Lehet szöveget is hozzáadni a képhez. Annak a betűtípusát, betűszínét tudjuk megadni, illetve a hátterét, a betűk körvonalát és különböző effekteket lehet hozzáadni, például a betű telítettségét. Ha minden beállítással végeztünk, könnyedén le tudjuk menteni a kész képet a számítógépünkre. Innentől már csak el kell küldeni a vászonképgyártó cégnek és az elkészülte ugyanúgy működik, mintha egy képet rendelnénk.

Mit tehetünk, ha mégsem szeretnénk mi megcsinálni?

Vannak olyan esetek, amikor nincs időnk, kedvünk, esetleg úgy gondoljuk, hogy nincs ehhez elég szépérzékünk. Ekkor forduljunk a profikhoz. A Vászonkép Szalonnál például elég elküldeni a kiválasztott képeket és az elképzelésünket, ők pedig az adott instrukciók alapján elkészítik a látványtervet, amit ha elfogadunk, már készülhet is belőle a vászonkép.

A montázs tökéletes ajándékötlet lehet, ahogy látjátok, nem nehéz elkészíteni, bárki elbíbelődhet vele különösebb tudás nélkül. Így egy kicsit a saját kezünk nyoma is rajta lehet.

Címkék: ajándékötlet, montázs, reklám