Itt az ősz, cserélődik mindkét nem ruhatára. Ez többek közt azt is jelenti, hogy férfitársainknak el kell búcsúzniuk a laza öltözékektől, amelyek tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy Horvátországban leballagjanak a strandra, vagy egy kerti buliban részt vegyenek.

Ősszel újraindul az üzleti élet, a pörgés a munkahelyen, és ez megkívánja a kifogástalan darabok bevetését. Az egyik alapdarab mind a hétköznapi, mind az alkalmi ruhák terén az ing a férfiak számára.

Az alapdarabok nélkülözhetetlenek, de mindent megoldanak

Tulajdonképpen irígylésre méltó helyzetben vannak az erősebb nem tagjai: egy öltönynadrág, egy megfelelő ing, esetleg nyakkendő, és máris top formában vannak. Ezt a külsőt kevesen változtatják vagy variálják, ha az úgynevezett casual dress code-ról (kötelező viseletről) van szó.  Vannak kivételek - Steve Jobs ugyan megtehette, hogy minden eseményen teniszcipőben, fekete garbóban és farmerben jelenjen meg, de amíg nem futott be, ő is hagyományosabban öltözött.

A férfiak öltözködése akkor a legmutatósabb, ha sikerül ötvözniük némi lazaságot az eleganciával. Amikor valaki nagyon formálisan öltözik, olyan lesz, mint egy operett bonviván vagy pincér; ha pedig ‘elengedi magát’, nem felel meg a minimális kritériumoknak.

A furfangos alkalmi viselet kényelmes is

A köztes út a smart casual, ami viselhető is, és jól is mutat. Lezser, nélkülözi a divatjamúlt elemeket, és mégis tökéletesen alkalmas hivatalos megjelenésekre.

A smart casual természetesen inggel is viselhető. Keverhető az outfitünkben a farmer az inggel, a pulóver az öltönynadrággal; de az ing felé felvehető egy V nyakú pulóver is, azaz a laza ‘urbánus’ találkozik az elegánssal. 

Zárójelben megjegyeznénk, a férfimagazinok szerint a nők számára a legszívdobogtatóbb egy férfi könyékig feltűrt ingben, rajta pulóverrel. Ősszel ez praktikusabb is, mint egy zakóval, blézerrel viselt ing.

Lazább és hivatalosabb ing típusok

Nem árt tehát, akár casual, azaz alkalmi, akár smart casual stílus szerint kell megjelennünk, hogy beszerezzünk pár inget!

Ha már smart, akkor érdemes megismerkednünk a smart skirt fogalmával. A kifejezéssel online webáruházban, de egy férfiruha üzletben is találkozhatunk. Ez a ruhadarab a formális és a laza ing között helyezkedik el, és egy lazább munkahelyre például tökéletes megoldás is lehet.  Nem ugyanaz, mint a pólóing, amely még eggyel közelebb van a hosszú ujjú, pamut pólóhoz vagy felsőhöz.

Az üzleti ingek esetében a fehér az aduász: eleganciáját nem lehet elvitatni, és bármihez hordható. A piros és oxford világoskék idén ugyanígy ajánlott ebben a szezonban. Ha divatosak szeretnénk lenni, nemcsak elegánsak, még mindig menő a csíkos.

Szabás tekintetében a karcsúsított a trendi, de ha jelentős plusszal rendelkezünk a felsőtestünkön, eltekinthetünk ettől a fazontól. A legtöbbeknek amúgy remekül áll a ‘slim fit’. A szakértők arra figyelmeztetnek, a laza szabás várhatóan még jó ideig nem tér vissza a divatba.

Címkék: ing, ruhatár, divat, reklám