A Kaposvári Járási Ügyészség különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a büntetett előéletű, az ötvenes éveiben járó férfival szemben, aki pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra vitetett közel 1.900 tonna olasz hulladékot.

A kaposvári szemét elszállítását időközben az önkormányzat a kezébe vette. Erről itt írtunk részletesebben.

A vád szerint a terhelt 10 év fegyházbüntetésre ítélését követően 2019-ben szabadult, ami után különböző vállalkozásokba kezdett a más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül.

A férfi által képviselt egyik gazdasági társaságot a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vette, azonban hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki. A vádlott ennek ellenére olasz vállaltokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, amelyekben nem veszélyes – jobbára műanyag, textil és papír – hulladék Magyarországra történő szállítását vállalta.

A terhelt 2022 januárja és 2022 júliusa közötti időszakban több kamionnyi szemetet hozatott Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, amit a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. 

A vádlott által engedély nélkül gyűjtött és tárolt, különösen jelentős mennyiségű hulladék súlya megközelíti a 1.900 tonnát.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

(A képeken az egyik kaposvári helyszínen felhalmozott szemét látható.)

Címkék: tonna, környezet, illegális, szemét, hulladék, Kaposvár, kék hírek