A parttól mintegy 150 méterre beszakadt a jég egy férfi alatt Siófokon, szombat késő délután. A bajba jutott szerencséje az volt, hogy a zsebében lévő telefonja nem merült el a vízben és segítséget tudott kérni.

A közeli apartman portása – egy nyugdíjas tűzoltó - sietett a szerencsétlenül járt férfi segítségére. Létrával a kezében kiszaladt a jéghez és közben a tűzoltók segítségét kérte. A műveletirányítás a siófoki hivatásos tűzoltókat riasztotta, valamint egy mentőegység is a helyszínre vonult. Az önkéntes segítő a létra segítségével megközelítette a léket, ám a férfit nem tudta kihúzni, de megtartotta a tűzoltók megérkezéséig.

A hivatásos egység egy speciális, erre a célra rendszeresített mentőpallóval közelítette meg a két férfit, akiket felhúztak a pallóra, majd a partra vitték őket. A sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

A katasztrófavédők kérik,

- egyedül soha ne menjenek a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman sportoljanak együtt, így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

- A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég.

- Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

- Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk.

Címkék: mentés, jég, balaton, kék hírek