A katasztrófavédők által most csokorba szedett esetekről annak idején a KaposPont is beszámolt. Számos alkalomkor videós összeállítást is készítettünk. Vonatkozó írásainkat a kijelölt linkekre kattintva olvashatják el újra.

Legnagyobb épülettűz, legtöbb szer a bevetéshez:

Július 10-én délelőtt tűz ütött ki egy üzemcsarnokban, Balatonkeresztúron. A katasztrófavédelem egységei nagy erőkkel, 13 járművel vonultak a helyszínre. A kigyulladt épületben szivacsok feldolgozását végezték. A tűzoltók kiérkezésekor a könnyűszerkezetes csarnok szerkezete teljes terjedelmében égett és a közvetlen közelében álló csarnoképület tetejére is átterjedtek a lángok. A nagy hő hatására az egyik épület fém vázszerkezete beomlott, ezért az egységek kívülről tudták csak oltani a lángokat.

A felszálló sűrű füst miatt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil labor szolgálatát is a helyszínre rendelték, aki gázkoncentráció méréseket végzett, de annak szintje nem érte el az egészségügyi határértéket.

Legnagyobb erdőtűz:

Egy 44 hektáros terület mintegy 15 hektáros részén pusztítottak a lángok augusztus 8-án egy csemetésben, Babócsa és Háromfa között. A IV-es kiemelt fokozatú tűz oltására nagyatádi, barcsi, szigetvári, marcali és kaposvári tűzoltók összesen 12 tűzoltó gépjárművel vonultak. A tűz terjedésének megakadályozásán három erőgép is dolgozott, a vízutánpótlás biztosításában közreműködött két lajtos kocsi is. A helyszínre riasztott 43 hivatásos tűzoltónak kéziszerszámokkal és vízsugarakkal több, mint három órás munkával sikerült eloltani a tüzet. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően mintegy 30 hektáron sikerült megóvni a facsemetést a tűzkártól.

Leghosszabb beavatkozás:

Július 21-én 21:56-kor érkezett a riasztás, hogy egy kazsoki szarvasmarha telepen több ezer kisméretű kockabála kapott lángra. A kettes, kiemelt fokozatú tűzesethez Kaposvárról és Dombóvárról összesen négy gépjárműfecskendővel és két vízszállítóval több, mint húsz hivatásos tűzoltó vonult, Igalból pedig önkéntesek is érkeztek a helyszínre. A telep dolgozói még a tűzoltók kiérkezése előtt a tűztől mintegy húsz méterre lévő istállóból kimentették és biztonságos helyre terelték a bent lévő több mint 600 állatot. A beavatkozás július 23-án 15:52-ig tartott.

A legtöbb riasztás egy hétvégén:

A katasztrófavédelem megyei tűzoltó egységeit százegy alkalommal riasztották a március 15-i hosszú hétvégén. Akkor, amikor stábunk is a hóvihar fogságába került, a tűzoltóknak kilencvenötször műszaki mentéshez, kétszer tűzesethez, négy alkalommal pedig egyéb esethez kellett vonulniuk. A legtöbbször (huszonhétszer) a kaposvári tűzoltóság egységei avatkoztak be, de tizenöt alkalommal riasztották a böhönyei önkormányzati tűzoltóság egységét is.

A legtöbb káreset egy nap:

Március 14-én 87 káresethez riasztották a megye hivatásos és önkormányzati tűzoltóit, főként (hetvenkilenc esetben) műszaki mentésekhez. A nap baleseti krónikája több tömegkarambolról számol be.

A legtöbb elhullott állat egy káreset során:

November 12-én a hajnali órákban érkezett a riasztás, hogy az M7-es autópálya 152-es kilométer szelvényénél egy élőállat szállító nyerges vontató a szalagkorlátnak ütközött, majd felborult. A szállított sertések egy része kiesett a kamionból, egy része pedig bennrekedt, 39 sertés elpusztult a helyszínen. A beavatkozásban résztvevő egységek az élő sertéseket egy helyre hajtották, majd a mentesítésre érkező kamionra terelték.

Legnagyobb robbanás:

Egy felújítás alatt álló óvodában, Darányban történt robbanás november 27-én. Az esethez Barcsról és Szigetvárról összesen három tűzoltó egységet és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. A robbanás következtében a főfal kidőlt, az épület tetőszerkezete beomlott, az ablakok kitörtek. Az intézményben a munkálatok miatt gyerekek nem tartózkodtak. A balesetben két munkás sérült meg, őket kórházba szállították.

Címkék: leg, olt, védő, katasztrófa, láng, tűz, baleset, kék hírek