Adatok: Szombat délután kettőig országszerte 3700 autót és 14.500 embert szabadítottak ki a hó fogságából. A katasztrófavédelem 750 műszaki mentést hajtott végre, több mint egytizedét Somogyban.

A KaposPont az első pillanat óta tudósít a somogyi történésekről: alább összeszedtük az ítéleidővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és eseményeket; ide kattintva, pedig folyamatosan frissített hírfolyamunkat gördítheti végig, percről-percre, sokáig.

Csütörtökön kezdődött: Délután az M7-esen, Nagykanizsa határában, a szabadhegyi lehajtónál több mint negyven autó ütközött össze, ketten meghaltak. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelték az autópályáról.

A sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehetett látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók álltak összetörve, köztük számos külföldi rendszámú.

Időközben az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki Somogyra.

A tűzoltók és a mentők megállás nélkül dolgoztak: autókat húztak ki az árokból és kidőlt fákat takarítottak el az utakról. Sokat segítettek az önkéntesek is: sokan traktorokkal, munkagépekkel mentek az utakra.

Baleset történt Kiskorpád belterületén is. Egy teherautó sofőrje elvesztette uralmát a jármű felett és egy személygépkocsinak, majd egy busznak ütközött. A személyautó sofőrje sérült meg.

Balatonszemesnél is történt egy karambol. Stábunk a helyszínen forgatott, majd a visszaúton ők is a hóvihar fogságába estek. Azt mondják, rettenetes volt: vaksötét és tomboló, metsző szélhóvihar.

Somogy megyében péntek hajnal és este kilenc óra között a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közel 100 segélyhívást fogadott és nagyjából ugyanennyi gépjárművet mentett ki a hóból. Megyeszerte sorban nyíltak meg az ideiglenes befogadóhelyek, ahol 1300 bajba jutott elhelyezéséről és ellátásáról kellett gondoskodni.

Sorsközösség címmel a KaposPont is készített egy pár perces videót a kaposvári sportcsarnokban elszállásoltakról, akik rejtvényt fejtettek, interneteztek és beszélgettek. A régió különböző részeiből egy fedél alá kényszerült emberek azt mondják: hiába a sok megpróbáltatás, a menedékben jó a hangulat; barátságok is köttettek.

Az úton rekedtek közül sokan éppen síelni indultak, vagy rokonlátogatóba mentek volna a hosszú hétvégén, jóllehet az időjósok már március 11-én hóvihart, fagyokat és sarkvidéki eredetű viharokat emlegettek. Aztán lecsapott a vihar és a hó; a látótávolság minimálisra csökkent és káoszba fordult minden.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat kezelője csütörtöktől szombat reggelig közel 7000 munkaórát teljesítettek, ezalatt csaknem 6000 tonna sót, 6000 tonna kálcium-klorid granulátumot, 173 ezer liter kálcium-klorid oldatot és mintegy 600 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az utakra. Munkájukat a tűzoltók, önkéntesek és később a katonaság is segítette. Mégis csak szombat éjszakára sikerült minden, a külvilágtól elzárt települést kiszabadítani a hó fogságából. Somogyban Edde raboskodott a legtovább.

Mindeközben két hidegrekord is megdőlt: szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, vasárnap Vásárosnaményban pedig mínusz 18,2-at. Évtizedes csúcsok váltak történelemmé.

Térségünkben átlagosan 17 centiméternyi hó hullott, a mentési munkálatokat pedig tovább nehezítették a folyamatos 70-90 km/h széllökések (a Balaton parton ettől hevesebb légmozgásról számoltak be). Így aztán vasárnap délután hatig még mindig volt két járhatatlan útszakasz a megyében.

Az ítéleidő a tömegközlekedést is megbénította. Vasárnapig nem közlekedtek a távolsági buszjáratok és órás késések jellemezték a vasúti forgalmat is. A fakidőlések, a csúszós utak, a hóförgeteg és a balesetek miatt inkább kivártak.

Egy vonat például Kaposvár és Kiskorpád között akadt el: a szerelvény megállt, majd a szél rengeteg havat hordott alá, így sokáig mozdítani sem tudták, úgy kellett kiásni.

A kaposvári, helyi autóbuszok egy-két kivételtől (néhány perces késések előfordultak és a dombtetőn elakadt járatról is tudósítottunk) eltekintve azért menetrend szerint közlekedtek.

A szemétszállítás is akadozott több helyen. Áramkimaradásról és telefonproblémákról; a közlekedési ügyfélszolgálati portálok összeomlásáról is írni kényszerültünk.

Olvasóink, nézőink sokat segítettek, hogy rendet vágjunk az információs káoszban. Telefonon és email-ben számtalan üzenetet, helyzetjelentést és persze kérdést kaptunk, ezeket őszintén köszönjük!

Másfél méteres hótorlaszok, elakadt teherautók, veszteglő vonatok és kóbor kutyák Somogyban. Elérhetetlen weboldalak, belügyminisztériumi sms, áramgondok. A katonaság is segédkezik a mentésben. Ezekről is Önök tudósítottak!

Az ország autóútjai mellett csaknem kétszáz járművet hagytak a menedékekbe húzódó tulajdonosaik. Ezeket a rendőrség folyamtosan ellenőrizte, vasárnap délig nem volt arról hír, hogy egyet is feltörtek volna.

Arról viszont szinte az egész közösségi webvilág értesült, hogy árokba csúszott autók vezetőit bírságolták meg siófoki rendőrök. A posztolók azt írták: nem az útviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelően vezetett - ez volt az indoklás. Szerintük viszont járhatatlan úton, tomboló hóviharban borultak fel. A rendőrség azt mondja: a balesetek időpontjában még nem volt rendkívüli helyzet, a sofőrök elismerték felelősségüket.

Bűnügyi helyzetkép - elfogások és kihűlések: Az elmúlt napokban a police.hu országos összesítőiből is szemezgettünk. Az egyenruhások két nap alatt mintegy 205 személyt fogtak el és tíz kihűléses

Úgy tudjuk somogy egyik településén, a háza udvarán is találtak valakit, aki néhány napja így halt meg.

Percdíjak: A Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor is jelezte, hogy a pénteki beszélgetések díjait jóváírják az ügyfeleknek. A katasztrófa sújtotta térségekben, a havária-helyzet miatt folytatott hívásokról és sms-ekről van szó.

Azt, hogy a jóváírás automatikusan kiterjed-e az előfizetéses és a feltöltőkártyás ügyfelekre is, egyelőre még nem tudni pontosan. Részletek hétfőre várhatók.

Az élet vasárnap délutánra látszott visszatérni a rendes kerékvágásba: szinte az egész országban kiszámíthatóvá vált a vasúti közlekedés, Somogyban is csak a gyékényesi vonal miatt késtek a vonatok.

Vasárnap délután kettőtől újra kellett fizetni a sztrádamatricáért és este tízkor a kamionstopnak is vége.

Az embert próbáló napokról és helyzetekről H.Szabó Sándor, az ORFK fotósa madártávlatból tudósított. Egy helikopterből mutatta meg az elakadt kamionokat és a menteni igyekvő munkagépeket. Van olyan kép is, amelyiken a fotós a hóátfúvást kapta lencsevégre. Készült egy rövidke, mozgóképes videó is.

Jó hír, hogy ennek most már vége és nincs elzárt település az országban. A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge vagy szélcsend van. Vannak viszont hó- és jégbordás utak. Óvatosan vezessenek!

Címkék: ítéletidő, összegzés, katasztrófa, jég, halott, , ment, karambol, baleset, rendőr, kék hírek