A több vendég és a megszaporodó program mellett kevesebb bűncselekmény, a szabálysértések csökkenése és nem romló közlekedésbiztonsági helyzet jellemezte idén nyáron a Balaton térségét - jelentette ki szerdán az országos rendőrfőkapitány, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság évadzáró ülése után.

Mindezek mellett a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények száma csökkent, emberölés nem fordult elő, "félelemkeltő bűnözés nem volt jellemző".

A főkapitány úgy fogalmazott: bár a rendőrséget sokszor vádolják azzal, hogy "pénzbehajtó" tevékenységet folytat, erre rácáfol, hogy a nyári hónapokban a négy megyében 10 százalékkal kevesebb szabálysértési feljelentést tettek és 23 százalékkal kevesebb állampolgárral szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

A közlekedésbiztonságot jellemezve elmondta: a halálos balesetek száma a tavalyi hatról idén nyolcra emelkedett, nem változott a súlyos, de csökkent a könnyebb sérülésekkel járó közúti tragédiák száma.

A múlt évben négyen, idén ketten fulladtak bele a Balatonba. A Készenléti Rendőrség naponta átlagosan 141 munkatársával erősítette meg a közterületi szolgálatot, a 8800 készenléti rendőr 118 ezer szolgálati órát teljesített a két tónál. A rendőrségi helikopter naponta háromszor szállt fel, hogy a vízi rendészeti szabályok ellenőrzésében, közúti közlekedési ellenőrzésekben, terepkutatásokban vagy rendezvények biztosításában segédkezzen.

Forrás: MTI




Címkék: közúti, kék hírek, kevesebb, halálos, balaton, baleset