A Kaposvárra érkező nemzetközi beruházások miatt folyamatosan bővülnek a város ipari parkjai. A befektetői érdeklődés ugyanakkor az egész térség gazdasági növekedését élénkíti. Ezért is lenne a fontos a Dél-dunántúli régió felzárkóztását célzó mintaprogramban tovább fejleszteni ezt a területet. Mondta ma a somogyi vármegyeszékhely polgármestere, miután a közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel egyeztetet.

Emellett az úthálózat Pécs felé történő bővítése, illetve egy, a várost északi irányból elkerülő út megépítése is a tervek között szerepel. Mindezeken túl a volt taszári katonai repülőtér hasznosítása és a geotermikus energiák használata került szóba a megbeszélésen - mondta el Szita Károly polgármester: "Megemlítettem miniszter úrnak Taszárt, amely megítélésem szerint a régió szempontjából is fontos fejlesztési terület. A volt katonai reptér több mint 600 hektár terület, itt egy logisztikai ipari park, cargo bázissal segítené ennek a térségnek a felzárkózását és előremenetelét. Nem tudtam kihagyni a város egyik nagyon fontos pontját, hogy 2030-ra legyünk a lehető legnagyobb mértékben energiafüggetlenek és ezt a megújuló energiák használatával tudjuk elérni. Napelemekből már sok van, van már Zöld Fűtőművünk, a távfűtést már majdnem teljes egészében megújuló energiával látuk el, buszaink is répaszeletből előállított biogázzal járnak. A geotermikus energia hiányzik még a város megújuló palettájából, mert ez a mix elő tudná segíteni ezt a célunkat."

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor pedig arról beszélt: Kaposvár újraiparosítási programjának eddig elért eredményei, valamint a térségi foglalkoztatásban és oktatásban betöltött szerepe  is azt mutatják, hogy a Dél-dunántúli régió felzárkóztásában is megkerülhetetlen: "Ebben a koncepcióban, ebben a fejlesztési tervben kiemelt jelentősége van Kaposvárnak, mint ipari központnak, mint oktatási központnak, felsőoktatási központnak, mint egészségügyi központnak és mint olyan nagyvárosnak, amely mint egy fordítókorong viselkedhet a balatoni régió viszonylag virulens és erős gazdasági térsége és Belső-Somogy között. Ez nyilván felelősséggel is jár, Kaposvár azonban az eddigi évek is azt mutatták, hogy tud térségben gondolkodni!"

Navracsics Tibor azt is hozzátette: a kormányzat célja az, hogy olyan folyamatokat indítson be a Dél-dunántúli régióban is, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már komolyan segítették a gazdasági növekedést. 

Címkék: út, geotermikus, beruház, munkahely, ipar, energia, fejleszt, bér, Pécs, gazdaság, Kaposvár