A vírus úgy működik, hogy zárolja a számítógépet és tájékoztatja a tulajdonost erről, miszerint a blokkolás oka „ nem engedélyezett kibernetikus aktivitás”, amelyet  - az üzenet szerint -  a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtott végre. Az üzenet a továbbiakban gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat” arról, hogy a blokkolás feloldása, valamint a büntetőeljárás elkerülése érdekében a számítógép tulajdonosok, utaljanak át 20.000 vagy 25.000 Ft-t egy megadott átutalási rendszeren keresztül.

A vírus felülete nem állandó, folyamatosan megújul, más fejléccel, kicsit eltérő, de lényegében ugyanolyan tartalommal jelenik meg a számítógépek képernyőin.

A rendőrség ezért felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül, továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával. Azért arra kérik a felhasználókat: ha találkoznak a fenti esettel, akkor semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt! Mint írják: már azzal is áldozatává vált a csalóknak, hogy megsérült az ön által használt operációs rendszer, ne tetézze ezt azzal, hogy pénzt utal feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára.

A támadás azonban jó minőségű vírusirtó használatával elkerülhető. Fertőzés esetén pedig érdemes az operációs rendszert letörölni, majd újratelepíteni.

Amennyiben már áldozatává vált ilyen jellegű támadásnak, bejelentést tehetnek a bármelyik rendőrkapitányságon, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálynál, vagy e-mailben az ugyelet.brfk(kukac)budapest.police.hu e-mail címen. Feljelentése esetén, komoly segítséget nyújt a felderítésben, ha elmenti a csalók üzenetét, és csatolja feljelentéséhez a megvásárolt utalvány PIN kódját!

Címkék: bűnözés, számítógép, átverés, vírus, rendőrség, kék hírek