Az ellenőrzött termékértékesítések köre nagyon széles: bizsu, öv, kendő, zokni, fenyőfa, pálinka, söröshordó, kutyakölyök, méz, aszalt gyümölcsök, szaloncukor, illóolaj, ruhák, karácsonyfadíszek, pizza, hal - próbavásárlása során vizsgálták a hivatal munkatársai a bizonylatolási, a foglalkoztatási fegyelmet és az árueredetet.

Jelentős a nyugta adását elmulasztók (21), és a hiányos adattartalommal nyugtát adók (9) száma. A 21 mulasztó közül 16-an közterületen árusítottak, öten üzletben.Továbbá 8 olyan esetek tártak fel az ellenőrök, amikor az árusok adószám nélkül végezték tevékenységüket.

A foglalkoztatotti és árueredet ellenőrzések során hiányosságot nem találtak a revizorok.

Érdekes esetek:

Egy bátor magánszemély az interneten hirdette meg a sajátkészítésű pálinkakészletét. A személyes átvétel még „vonzóbbá” tette az esetet a revizorok számára, így a rendelést próbavásárlás követte, majd jegyzőkönyvkészítés és jövedéki ellenőrzés. A többszörös mulasztás eredményeként több százezer forint bírságra számíthat a pálinkafőző.

Az az eladó sem járt jobban, aki szintén interneten árusított pálinkafőző kialakítására alkalmas saválló edényeket. Mivel az adószámát szüneteltette, tehát élő vállalkozása nem volt, bejelentési kötelezettség elmulasztásáért kap jelentős összegű bírságot.

Egy Somogy megyei pizzéria duplázott, mert egy hét alatt kétszer mulasztottak el nyugtát adni ugyanannak a revizorpárnak, mulasztásáért 12 napos üzletzárás elrendelése válik szükségessé.

Az ellenőrzések 2013. évben is folytatódnak, így bárhol lehet számítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak megjelenésére - tudta meg a KaposPont a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától.

Címkék: pizzéria, ellenőrzések, NAV, Somogy, megyei, kék hírek