Emiatt sikkasztással vádolják a taszári polgármestert. Ő írta alá a volt taszári laktanya ingyenes önkormányzati tulajdonába kerüléséről szóló szerződést 2008 október végén. A magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt a kezelőszerv, és a Honvédelmi Minisztérium a tulajdonba adó. A jegyzőkönyv szerint a birtokba adó 64. számú Boconádi Szabó József logisztikai ezred a megállapodás értelmében ingatlanokat, épületeket, belső közműveket, hálózatokat, vezetékeket adott át térítésmentesen felelős őrzésre. Az anyagok a honvédségi vagyonkörből kivonásig az átadó alakulat nyilvántartásában maradtak, 201 tételben sorolták fel ezeket. De nem tulajdonba kapta meg az önkormányzat.

A vád szerint a polgármester nem tájékoztatta a képviselő testület tagjait, hogy ezek a tárgyak nem képezik az önkormányzat tulajdonát. 2009 novemberében a polgármester előterjesztette, hogy négyen azzal a kéréssel fordultak a testülethez, miszerint páncélszekrényt akarnak vásárolni a laktanya volt berendezéséből. 31 lemezszekrényt értékesítettek így 1000 forintos vételáron. Valójában ezek értéke darabonként 6 ezer forint volt, illetve a kétajtósoké 10 ezer forint. Az új tulajdonosok nem tudtak arról, hogy ezek nem az önkormányzat tárgyai, a vételárat befizették a pénztárba. 204 ezer forint értékben károsították meg a honvédséget. 2009 decemberében az egyik képviselő testületi tag megvett egy működésképtelen gyalut, körfűrészt és állványt. A selejt gépeket 15 ezer forintért vásárolta meg, a valódi értékük azonban jóval több volt. A gyalura 100 ezer forintot, a szalagfűrészre 90 ezer forintot, az állványzatra pedig 10 ezer forintot számítottak fel később a szakértők. Így a vádlott összesen 404 ezer forint értékben károsította meg a magyar állam tulajdonában és a honvédelmi minisztérium kezelésében álló ingóságokat.

Pataki Sándor a Kapospontnak elmondta a tárgyalás előtt: felmentést vár, mert nem követett el bűncselekményt: csak képviselő testületi határozatokat hajtott végre az eladásokkal, ezek törvényességének ellenőrzéséért pedig nem ő a felelős - hanem a jegyző. Ugyanezt hangoztatta a bíróság előtt is. Sokat tettem azért, hogy a laktanya a községünk tulajdonába kerüljön, ezért a Honvédelmi Minisztériumtól kitüntetést is kaptam már az ellenem folyó rendőrségi nyomozás idején, mondta. A megyéből viszont mások nem nézték jó szemmel, hogy hozzánk került az 1 milliárdos vagyon, tette hozzá.

A polgármester abban a hiszemben volt, hogy az ingóságokat is átadták nekik, hiszen összefonódott a sorsuk az ingatlanokéval, együtt intézték. A lemezszekrények értékesítését sem ő akarta, hanem azt a szomszédos önkormányzatok kérték. Az sem felel meg a valóságnak, hogy nem tájékoztatta a képviselőket, hiszen a szerződések jegyzőkönyve ismert volt előttük, állította. A jegyző nem emelt kifogást, nem szólt, hogy törvénysértő az értékesítés. A polgármester vitatta az eladott tárgyak értékét is. Ezek selejtes, felesleges holmik voltak, a honvédség számára nulla forint értéken, amelyeket a szakértő működőképes készülékek internetes eladási árán szerepeltetett - érvelt Pataki Sándor. Az ingóságokat egyébként a honvédség már 4 éve át akarja adni a taszári önkormányzatnak, de jelenleg az ellene folyó bírósági eljárás ennek a gátja. A tárgyak és az épületek őrzésére egyébként 28 millió forintot fordítottak 2008. óta. Ha hibáztam, csak abban, hogy megbíztam a munkatársaimban: a jegyzőben és a pénzügyesekben, említette a polgármester.

Az ügyész azzal érvelt, hogy a birtokba adási szerződést a polgármester írta alá, tehát ő vette át a tárgyakat. A szerdai tárgyaláson tanúként hallgatták ki a jegyzőt is, aki elmondta: nem tudta, hogy a laktanyai ingóságok a honvédségé maradtak. Őt a szentbalázsi jegyző kereste meg azzal, hogy a laktanya péncélszekrényei eladók-e, amire azt felelte, hogy írjon egy kérelmet, majd beterjesztik a testületi ülésen. Ezután adták át térítésmentesen a lemezszekrényt a szentbalázsiaknak. Csak a nála később megjelenő rendőrségi nyomozók mutatták meg neki a birtokba adási szerződést, addig el sem olvasta, állítja. Vagyis csak hallomásból tudta, hogy megkapták a laktanyát, erősítette meg a bíró csodálkozó kérdésére. Leltár összeírását ő próbálta kezdeményezni, de a képviselők azt mondták neki, hogy ezzel ne foglalkozzon, ne akadékoskodjon, állította a jegyző. A vagyonkataszter összeállítása is csúszott másfél évet: egy évet a földhivatali bejegyzés, további felet pedig a pénzügyesek leterheltsége miatt. Ha bebizonyosodik a hibám, akkor munkajogi felelősség terhel, ezért fegyelmi eljárás alá vonhatnak, de jogi felelősségem nincs, gondolta át hangosan a helyzetét a jegyző a bíróság előtt. A polgármester nem jogvégzett ember, de gondolhatta, hogy nem adhatja el azokat a tárgyakat, amik nem kerültek az önkormányzat tulajdonába, fejtette ki. Az ügyben további tanúkat hallgat meg a bíróság.
(kovács)


Címkék: sikkasztás, helyi hírek, laktanya, Taszár, polgármester, kék hírek