A borongós, csapadékos időt okozó légörvény eltávolodik térségünkből, mögötte szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Eleinte még erősen felhős idő várható, néhol kisebb eső is előfordulhat, majd napközben fokozatosan csökken a felhőzet, a késő délutáni órákban már kevés napsütésre is számíthatunk. A kevesebb felhő miatt erősödik az éjszakai lehűlés, szombat hajnalra a derült, szélvédett, mélyebben fekvő helyeken 0,-2 fok közé hűlhet a levegő, de gyenge talaj menti fagy máshol is előfordulhat majd.

A hétvége nagy részében változóan felhős, napos idő várható, újabb csapadék legfeljebb vasárnap délutántól fordulhat majd elő. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban továbbra is elmaradnak majd az ilyenkor szokásostól.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még lehetnek erősen felhős, vagy borult időszakok, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban kevés napsütésre is számíthatunk. A délelőtt helyenként még előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 3-5 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A keletire, délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 11-13 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik az átlagosnál hűvösebb, változékony idő. Több csapadékzóna is érinti majd megyénket, ezekből szórványosan számíthatunk kisebb esőkre, záporokra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ciklon, ősz, fagy, lehűlés, front, csapadék, időjárás