A ciklon áramlási rendszerében nedves, eleinte átmenetileg enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Kedden kissé erősödik a nappali felmelegedés, de sok lesz felettünk a felhő és főleg a délutáni óráktól már  eső, zápor is előfordulhat.

Szerdán már a légörvény hátoldali, hideg áramlásában leszünk, így ismét csökken a hőmérséklet és többfelé valószínű újabb eső, zápor. Csütörtökön távolodik a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de jelentős enyhülésre egyelőre nem számíthtunk. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. A délutáni óráktól már többfelé valószínű eső, zápor. Az változó irányú szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak, de a gyengén felhős tájakon ennél melegebb is lehet. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: erősen felhős vagy borult idő várható többfelé esővel, záporral. A csapadékhullásban lehetnek szünetek, illletve egyes helyek szárazon is maradhatnak. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. 

Csütörtök: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: péntektől fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégén már kellemes tavaszi idő várható. A jövő héten már nyáriasan meleg idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, meleg, április, eső, tavasz, fülledt, köd, , felmelegedés, lehűlés, fagy, zápor, front, csapadék, zivatar, időjárás