Jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban, egy markáns hidegfront hatására késő ősziesre fordul az idő. A változást egy Észak-Európa felett megerősödő anticiklonnak köszönhetjük majd. Az anticiklon áramlási rendszerében észak felől több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért a jövő hét elejétől fokozatos, erős lehűlés kezdődik.

Ma eleinte még lehetnek napos időszakok, majd napközben a közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de még mindig viszonylag kellemes időre számíthatunk.

Hétfőre megérkezik fölénk a hidegfront, egyre többfelé várható újabb eső, zápor, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. A megerősödő északi széllel az eddigieknél jóval hűvösebb levegő árasztja el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 15 fok körül alakulnak majd.

A front mögött tartós északi áramlás alakul ki felettünk, mellyel továbbra is hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Kedden további lehűlésre és főleg a délutáni óráktól újabb esőkre, záporokra számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősebb felhősödés kezdődik és a déli óráktól már szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Az eleinte délnyugati, majd az esti óráktól északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: Többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak kisebb körzetekben süthet ki rövidebb időszakokra a nap. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további erős lehűlés
várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak majd. Változékony, szeles, időnként esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, lehűlés, ciklon, fagy, ősz, nyár, front, meleg, csapadék, időjárás