A hétvégéhez közeledve megszűnik a hideg levegő utánpótlása, ezzel egy időben pedig a magasban már pár fokkal melegebb léghullámok érkeznek fölénk.

Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek szombaton már elérhetik a 22-23 fokot. Az éjszakák azonban még egyelőre hidegek lesznek, a derült, szélvédett, mélyebben fekvő helyeken talaj menti fagyok várhatók. A következő napokban gomolyfelhős és napos időszakok váltogatják egymást, jelentéktelen záporok azonban csak elvétve fordulhatnak majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete többnyire 2-5 fok között alakul, helyenként azonban kevéssel 0 fok alá is hűlhet a levegő. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, néhol talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 5-7 napban folytatódik az átlagos hőmérsékletű, őszi idő. Megszűnnek a talaj menti fagyok, napközben pedig kevéssel 20 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ciklon, fagy, lehűlés, ősz, front, csapadék, időjárás