A változékony időt okozó ciklon eltávolodik térségünkből, ezért a megye déli tájain is csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A távozó ciklon mögött tartós északi áramlás alakul ki, amellyel több hullámban szárazabb, egyre hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk. A következő napokban már a napsütésé lesz a főszerep, a hőmérsékletek azonban végig az átlagos alatt alakulnak majd.

A derült, szélcsendes éjszakákon mélyre süllyed a hőmérő higanyszála, a mélyebben fekvő helyeken akár gyenge talaj menti fagy is előfordulhat majd, napközben pedig többnyire 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még erősen felhős idő várható, helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul, néhol gyenge talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik a csendes őszi idő, átmeneti csapadék csak elvétve fordulhat majd elő. Az éjszakák csípősek lesznek, napközben pedig többnyire 18-20 fokig melegszik majd a levegő. A jövő hét elejétől kisebb felmelegedés kezdődik, enyhülnek az éjszakák, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig már kevéssel 20 fok felett alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, front, lehűlés, ősz, csapadék, időjárás