Ma egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, hatására változékony, igazi őszi időre számíthatunk. Az erősen felhős, vagy borult égből szórványosan várható eső, zápor, de a megye déli tájain akár kiterjedtebb, tartós csapadékhullás is lehet. Tovább hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 17-19 fok között alakulnak majd.

Keddre elvonul az esőzóna, mögötte észak felől már szárazabb, ugyanakkor igen hűvös légtömegek érkeznek fölénk. Felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, ennek ellenére azonban nem emelkedik a hőmérséklet, marad az átlagosnál jóval hűvösebb idő.

A hét további napjaiban csendes őszi idő várható, erősödő éjszakai lehűléssel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti órákban szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. A északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte még előfordulhat kisebb csapadék, majd napközben felszakadozik a felhőzet, egyre nagyobb területeken süt ki a nap. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik az átlagosnál hűvösebb, őszi idő. Többnyire száraz idő várható, legfeljebb a hétvégén fordulhatnak elő átmeneti esők, záporok. Erősödik az éjszakai lehűlés, csütörtök-péntek hajnalban néhol gyenge talaj menti fagy is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, front, ciklon, ősz, csapadék, időjárás