Egy markáns hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles időre számíthatunk. A nap első felében még előfordulhatnak esők, záporok, zivatarok, majd a későbbiekben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 20-22 fok között alakulnak majd.

A következő napokban északi, északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő.

Pénteken átmenetileg szárazabb, de többnyire felhős időre számíthatunk, kevéssel 20 fok feletti hőmérsékletekkel, szombaton azonban már nagyobb nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, egyre többfelé várható eső, zápor. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, kifejezetten hűvös, őszies időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte még szórványosan várható újabb eső, zápor, néhol zivatar, majd a délutáni órákra már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban rövid napos időszakokra számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől már szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, visszatér a nyári idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, front, jég, hőség, kánikula, vihar, időjárás