Egy közelgő hidegfront előterében ma még meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, az átlagosnál mintegy 5-6 fokkal melegebb, késő nyárias időre számíthatunk.

Eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni órákban már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék Somogy megyében még nem valószínű.

Csütörtökön eléri hazánkat egy frontrendszer, ennek hatására már gyakrabban növekszik meg felettünk a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de még viszonylag kellemes idő várható.

Pénteken is nedves levegő alakítja időjárásunkat, az erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor, zivatar és tovább csökken a hőmérséklet.


Megjegyzés: a hét második felében valószínű csapadék mennyisége és területi eloszlása még meglehetősen bizonytalan. A csütörtöki és pénteki maximum hőmérséklet nagyban függ majd a felhőzet területi lefedettségétől és a csapadék területi eloszlásától. A tartósan felhős, csapadékos tájakon már csak 15 fok valószínű, ezzel szemben a naposabb területeken még kevéssel 20 fölé melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni óráktól már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. A késő esti órákra 17-19 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-21 fok közé melegszik a levegő, de a tartósabban napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövidebb napos időszakok lehetnek. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra általában 16-18 fok közé melegszik a levegő, a naposabb helyeken azonban 20 fok is lehet.

Távolabbi kilátások: vasárnapig folytatódik a változékony, hűvös, őszies idő. Eleinte többfelé várható eső, zápor, zivatar, majd hétfőre csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, ősz, lehűl, zivatar, nyár, zápor, időjárás