A hétvégén átvonult gyenge hidegfront mögött északi áramlás alakult ki felettünk, a forró légtömeg visszaszorult Európa déli területeire. Hazánk fölé néhány fokkal frissebb léghullámok érkeznek, de így is meleg nyári idő várható 27-30 fok közötti nappali hőmérsékletekkel. Hétfőn és kedden szárazabb, stabilabb levegő alakítja időjárásunkat, így csapadék már nem valószínű és többnyire a napsütésé lesz a főszerep.

Szerdától azonban délkeletire fordul felettünk az áramlás amellyel már ismét nedvesebb, labilis légtömeg érkezik fölénk. Fokozódik a fülledtség és növekszik a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. Az északi szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. 

Szerda: gyakrabban lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön még marad a zápor, zivatarhajlam, majd péntektől szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk. A hétvégén több lesz a napsütés és újabb felmelegedés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, zápor, szél, zivatar, hőmérséklet, lehűlés, csapadék, fagy, felmelegedés, eső, időjárás